Terjed a zöld iroda

Ebben az évben várhatóan szigorodnak a zöld minősítési rendszerek követelményei, a tanúsítás megszerzése pedig egyre fontosabbá válik az ingatlanfejlesztőknek. A jövőben elkészülő épületeknél valószínűleg teljes körű lesz a minősítés - hívja fel a figyelmet az Óbuda Group elemzése.
NAPI, 2013. január 28. hétfő, 14:25
Fotó: Napi.hu

Magyarországon 2007-ben jelent meg az első zöld minősített projekt, s míg 6 évvel ezelőtt az átadott irodaházak kevesebb, mint 10 százalékát, addig 2011-ben és 2012-ben az elkészült illetve épülő irodaházak több mint 80 százalékát minősíttették. Magyarországon régiós összehasonlításban átlagos a zöld minősítések elterjedtsége. A magyar piac a BREEAM rendszer felé erősebben elkötelezettnek tűnik Franciaországhoz vagy a Benelux államokhoz hasonlóan, míg például Olaszországban a LEED dominál.

Budapesten jelenleg 16 BREEAM, illetve LEED rendszer szerint minősített átadott és folyamatban lévő projekt található, melyek túlnyomó többsége irodafejlesztés. 2013-ban mindkét minősítési rendszernél új szabályozás lép életbe, s bár egyszerűsödik a minősítések helyi viszonyok közötti alkalmazása, a követelmények szigorodnak, és továbbra is komoly kihívás lesz megfelelni a dokumentációs kritériumoknak.

A minősítési rendszerek célja a pozitív megkülönböztés, a piaci elvárások azonban folyamatosan nőnek, így időről időre a különbözőség kritériumait is meg kell újítani. Az új szabályozások várhatóan 2013 tavaszán (BREEAM) és őszén (LEED) lépnek életbe, és mindkét minősítési rendszer esetében racionalizált, tovább finomított és jellemzően szigorúbb követelményeket hoznak.

A BREEAM rendszerben várhatóan megjelennek a lakóépületek, emellett az új BREEAM kézikönyv kiszámíthatóbbá és egységesebbé teszi az értékelési szempontokat, s bővülnek a minimumkövetelmények.

A LEED rendszerben olyan új kategória jelenik meg, amely összefogja a fejlesztéshez köthető közlekedéssel kapcsolatos környezeti hatásokat. A LEED a jövőben korábbi három helyett már hat épülettípust különböztet meg, s nagy hangsúlyt fektet a minősítés indításának megfelelő időzítésére (a tervezési fázis kezdete), melyet külön ponttal jutalmaznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK