Az első félévben 4,8 százalékkal emelkedtek a földárak, az elmúlt 10 év alatt pedig megduplázódott a föld értéke. A hektáronkénti átlagár mára elérte az 500 ezer forintot, az átlagok mögött azonban óriási a szóródás. A legértékesebb, jó minőségű, művelési célú szántók ára 1,5−2,0 millió forintra is rúghat. Ez a művelési ág produkálja egyébként a legdinamikusabb értéknövekedést, ami 2007-hez képest 37 százalékot tett ki.

A termőföldpiac likviditása elérte a lakáspiacét, tavaly már ugyanannyi, mintegy 85 ezer tranzakciót hoztak tető alá, mint a lakáspiacon − ismertette a legújabb index eredményeit Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt üzleti vezérigazgatója.

Az egyes művelési ágak hektáronkénti átlagárában egyébként többszörös is lehet az eltérés, a legolcsóbb legelő és gyep átlagára kevesebb mint a fele a drágább típusú szőlőnek vagy kert művelési ágba sorolt területeknek. Az olcsó vásárlásra törekvők a jelenlegi trend szerint kiöregedett szőlőket és gyümölcsösöket keresnek, megspórolva az átminősítési költségeket.

A Termőföldindex alakulása megerősíti, hogy a föld befektetési eszközként konzervatívan emelkedő és az egyéb befektetésekhez képest a kilengéseknek kevésbé kitett áraival értéktartó és válságálló, az éves elérhető átlagos hozama 10 százalék − hangsúlyozta Harmati.