Hektáronként a 2017-es 1,199 millió forintról 9 százalékkal, 1,312 millióra nőtt tavaly az eladott termőföldek átlagára. A legjobban (+28 százalék) Veszprém megyében emelkedtek az árak. Somogy és Komárom-Esztergom megyékben is 15 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás. Egyedül Nógrád megyében volt (-4 százalék) árcsökkenés.

A legdrágább megye tavaly ismét Békés lett, 1,818 millió forintos átlagos hektárárral, s még Tolna, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Fejér lépi át a másfél milliós szintet. 2018-ban már csak három megye hektárára maradt egymillió forint alatt: Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A művelési ágak közül 2018-ban legnagyobb mértékben, 21, illetve 16 százalékkal a kert-gyümölcsös és a szőlőterületek drágultak. Az erdő-fásított és gyep kategória 9 százalékát végül a szántóföldek - 2017 után valamelyest csekélyebb mértékű - 7 százalékos árnövekedése követte.

A termőföldpiac - a 2017-es látványos visszaesés után - tavaly érezhetően élénkült. A megelőző évi 39 ezerről 2018-ban 44 ezerre nőtt az adásvételek száma. A tranzakciószám hat megyében csökkent, legnagyobb mértékben (-57 százalék) Pest megyében; további öt megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Vas) csupán néhány százalék volt a visszaesés. A másik végletet három megye (Zala, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy) adja, ahol meghaladta az 50 százalékot a forgalom élénkülése.

A gazdát cserélt földterület mérete - a növekvő tranzakciószám ellenére - 2 százalékkal csökkent. Az OTP Termőföld értéktérképe szerint 2018-ban nagyjából 49 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel keretében.

Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld összességében átlagosan két és félszeresére növelte árát 2018-ra. Ugyanezen idő alatt egy átlaglakás nagyjából felével drágult - tette hozzá Valkó.

A birtokok aprózódása - szabályozás nélkül - vészesen zajlik tovább, a jövőben pedig nem várható olyan koncentrált állami kínálat, mint amilyen 2016-ban volt. Ugyanakkor a hazai földforgalmat továbbra is lassítja a következő uniós költségvetési ciklus agrártámogatás bizonytalansága. A termőföld immár évtizedes távlatban töretlen áremelkedése azonban tovább folytatódhat - véli Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese.