Látványos bővülésen ment át tavaly a termőföldpiac – derül ki az OTP Termőföld Értéktérkép legfrissebb változatából.

A NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó elemzés szerint a termőföld-adásvételek száma meghaladta az ötvenezret 2021-ben, ami 36 százalékos bővülés 2020-hoz képest.

Az országos forgalom bő kétharmadát kitevő szántóföldeknél 17 százalékkal nőtt tavaly a forgalom, a kert-gyümölcsös kategóriában viszont 71 százalékos volt a bővülés. A megyék közül Borsod és Zala vitte a házán az üzletet, ebben a két megyében ugyanis megduplázódott az adásvételek száma.

Az átlagos hektárár 1 millió 787 ezer forint volt tavaly. A legnagyobb mértékben, 28 százalékkal Nógrád megyében emelkedtek az árak, de Somogy megyében is 20 százalék feletti volt az éves drágulás. Érdekesség, hogy Hajdú-Biharban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csökkent az átlagos hektáronkénti ár, de a hajdúság így is az egyik legdrágább környék, kétmillió forint feletti hektárárral. A legdrágább Békés megye, ahol 2,36 millió forint egy hektár föld.

Egy 2010-ben vásárolt átlagos termőföld értéke a tavalyi évre átlagosan a háromszorosát érte. Szabó István, az OTP agrárágazati igazgatóságának ügyvezetője szerint pedig a kereslet növekedése még magasabb szintre hajtja az árakat.