Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Naturaqua Környezetvédelmi Tervező és Szolgáltató Zrt., valamint az Envecon Környezetvédelmi és Projekttervező Kft. tervezheti a Ráckevei (Soroksári)-Duna revitalizációját nettó 619 millió forintért. A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. (A BFK Fürjes Balázs államtitkár szakmai irányítása alatt áll, a vezérigazgatója Vitézy Dávid.)

A közbeszerzési hirdetmény szerint a revitalizáció célja a vízminőség javítása. Ki kell kotorni a folyó teljes, 57,3 kilométeres szakaszán az iszapot. A Csepel-szigeten tervezett közpark területén "vizes élőhelyet" alakítanak ki 2,3 hektáron (ez a csapadékvíz kezelési és víztisztító rendszer kialakítását, valamint vízi közművek építését jelenti). Meg kell tervezni továbbá - a Budapest Déli Városkapu fejlesztési program városépítészeti mestertervének javaslatai alapján - a "partfal korrekciót", amelynek célja a vízpartot a városhoz közelebb hozni. (Az elvégzendő munkákat ebben a tervezésre kiírt közbeszerzésben nem részletezték.)

A kormány Déli Városkapu fejlesztési programjának része - az érintett ferencvárosi és csepeli területeken - az atlétikai stadion és sportpark, egy új gyalogos és kerékpáros híd építése, a Fudan egyetem és diákváros építése, egy csepeli közpark és evezős központ építése.

A tervezési közbeszerzés nyerteseivel augusztus 12-én kötött szerződést a BFK. Indultak még a tenderen konzorciumban au ÖKO Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Főmterv Zrt., továbbá a Viziterv Kft.

A Napi.hu is közölte augusztus 30-án, hogy kiírható a népszavazás a Déli Városkapu területére tervezett Fudan Egyetem megvalósításáról, így döntött a Nemzeti Választási Bizottság.