Az újlakáspiac fellendülésének éve volt az idei, az erőteljes kereslet az utolsó negyedévben is kitartott. Az év első 11 hónapjában Budapesten futó ingatlanfejlesztési projektek keretében épülő lakások száma 11,7 ezerre emelkedett. A meghirdetett otthonok 58 százaléka már vevőre talált - derül ki a lakásfejlesztő cég piacfelméréséből. November végére a még eladatlan lakások száma Budapesten a szeptember végi 5300 darabról 4860-ra csökkent.

Kilőttek az árak

A budapesti átlagos négyzetméterár, amelyet a legnagyobb kínálattal rendelkező XI., XIII., VIII. és IX. kerület fejlesztései határoznak meg, immár eléri a 600 ezer forintot - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A legtempósabb, 62 százalékos drágulást a XII. és a VII. kerület, valamint a IX. kerület (+53 százalék) mutatta fel. A népszerű XIII. kerület árai átlagosan 20 százalékkal nőttek közel két év alatt, a XIV. kerületben 17, míg a XI. kerületben alig 3 százalékos drágulás következett be.

Jelenleg a 600 ezer forintos fővárosi átlagár alatt elsősorban Pest külső kerületeiben vásárolhatunk, ahol viszont csak elvétve találhatók lakásépítések. A VII. kerület, ezen belül elsősorban Belső-Erzsébetváros felértékelődését jelzi, hogy - a szűkös kínálatú, exkluzív, egymillió forint fölötti fajlagos árat felmutató kerületek után - itt a legdrágább az új lakások négyzetmétere (790 ezer forint ) ezzel megelőzve a tradicionálisan drága II. kerületet.

A VII. kerülethez hasonlóan a VI. kerületben is erősödik a magas színvonalú kereskedelmi és turisztikai, vendéglátó funkció, amelynek eredményeként növekszik a terület presztízse, így itt jelenleg már 717  ezer forintos átlagos áron kínálják az új otthonokat.

Már halasztanak a fejlesztők

A kiugróan magas számú, idei évben indult fejlesztés nagy részét a vevők a tervezőasztalról megvették. A IX. kerületben például 870, még csak papíron létező lakás értékesítése indult idén, de a 600-nál több eladás eredményeképp alig 300 lakás a jelenlegi kínálat. Hasonló a helyzet a népszerű és kedvező árú (az átlagár 480 ezer forint) XIV. kerületben, ahol mindössze 420 új lakás került a piacra az idén, miközben - a korábban indult fejlesztésekkel együtt - 720 kelt el.

További kínálatszűkülést jelent, hogy számos projekt megvalósítását elhalasztották Zuglóban. Az építési engedélyezési eljárások bürokratikus útvesztői és az építőipart általánosan jellemző kivitelezői kapacitáshiány miatt számos kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztő projektindítása késik - fogalmazott Földi Tibor.

Kereslet

Budapesten az év végéig a tavalyi értékesítések duplája várható. A tranzakciók száma így minden bizonnyal meghaladja majd a 7000-et, miután az első 11 hónapban már 6400 újépítésű lakás kelt el a fővárosban. Az első negyedév kisebb volumenű értékesítése és a folyamatosan bővülő kereslet eredményeként a második félévben már novemberig 630 lakással, azaz 22 százalékkal több kelt el, mint az első hat hónapban.

A decemberi eladásokkal ez a különbség elérheti az 1200-at, vagyis ennyivel több új otthon találhat gazdára az első féléves értékhez viszonyítva.

A második félévben a XIII. és a XI. kerület újonnan épülő lakónegyedeinek népszerűsége töretlenül kitartott: novemberig az eladások 25 százaléka a XIII. kerületben, 18 százaléka pedig a XI. kerületben történt. Ezekben a városrészekben a július-novemberi eladások 30 százalékkal haladták meg az első félév teljesítményét.

Pest belső, elsősorban rehabilitációs területein és a belvárosban is jelentős a kereslet és a fejlesztői aktivitás. Az eladások közel 30 százalékára az V., VI., VII., VIII. és a IX. kerületi fejlesztésekben került sor.

Kínálat

A fellendülés az induló projektek számát nézve is szembetűnő. Az év eleji 120-as projektszám november végére megduplázódott úgy, hogy a nagyobb lakásszámú fejlesztések kerültek előtérbe. A Cordia az eddig bejelentett, Budapest 7 kerületében zajló 8 helyszínen összesen 10 projektből 6 esetében már elindította az építkezést, vagyis a tervezett 1661 lakásból 1029 kivitelezése zajlik. A hetedik projekt keretében további 156 lakás kivitelezését a friss építési engedélynek köszönhetően heteken belül el fogja indítani.

A 240 budapesti projekt a mennyiségi növekedésen kívül a minőség és lokáció szerinti kínálat bővülését is magával hozta. Az egyes kerületeken belül jelentősen eltérő szegmensekben vásárolhatunk, a legolcsóbb lakás négyzetméterárának átlagosan kétszereséért kínálják a legdrágább lakásokat.  Az év eleji kínálathoz képest elsősorban Budán, az I., III. és a XI. kerületben, illetve a pesti VIII. és XI. kerületben jelentek meg a magasabb minőséget és műszaki tartalmat ígérő drágább projektek.