Tévedés: az albérlők nem jól, hanem nagyon rosszul járnak

Három pontos javaslatcsomagot kínál a megfizethető lakhatásra a Habitat for Humanity Magyarország. Álláspontjuk szerint a kormánynak a helyben élőket kell támogatni a rohamos ütemben növekvő albérletárak miatt, ezzel szemben a költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítás az ingatlanbefektetőket támogatja és a turistáknak jelent költségcsökkentést - olvasható a szervezet közleményében.
Szepesi Anita, 2017. május 4. csütörtök, 18:39
Fotó: MTI Fotó

A Habitat for Humanity Magyarország határozottan ellenzi, hogy a 2018-as költségvetési törvényhez kapcsolódó egyébszálláshely-kiadást könnyítő javaslatait bevezessék. A törvényjavaslat értelmében a jövőben egyébszálláshely-szolgáltatás nyújtása után egynél több ingatlan esetében is lehet a nagyon kedvező, egyszobás lakás esetén csupán évente 38 400 forintos tételes átalányadózást választani a lakástulajdonosoknak - olvasható a szervezet közleményében.

A jelenleg is zajló Feketelakás kampányban arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakások - egyelőre leginkább Budapesten, de a módosítás hatására várhatóan más nagyvárosokban is elszaporodó - turista-szálláshelyként való hasznosítása nagy mértékben hozzájárul a bérlakásban élők lakhatási költségeinek, illetve a lakásárak növekedéséhez, ezért szabályozza számos európai nagyváros az internetes turistaszálláshely-megosztó szolgáltatásokat.

Ennek következtében pont azokban a városokban fognak korábban bérlakásként hasznosított lakásokat turista-szálláshellyé alakítani, ahol már eddig is hiány volt megfizethető bérlakásból - figyelmeztet a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója. Szegfalvi Zsolt szerint a saját lakást vásárlóknak egyre inkább a lakásokat az airbnb-n drágán, Budapesten átlagosan éjszakánként 18 ezer forintért kiadó ingatlanbefektetők pénztárcájára szabott lakásárakkal kell számolniuk.

Nem ez vezet a célhoz

Bár az adótörvények módosítása következtében a hosszabb távú lakásbérbeadás adóterhei is csökkennek, egy lakhatási célra kiadott lakás adóterhei még a jelenlegi módosítás után is sokszorosát teszik ki egy turistáknak rövid távra kiadott lakásénak. Ez pedig arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy üres lakásukat a jövőben ne bérlakásként, hanem turista-szálláshelyként hasznosítsák. A bérlakásokat érintő adócsökkentések esetében fontos, hogy az adócsökkentés a jelenleg leginkább elterjedt, egy éves kiadásnál hosszabb, és megfizethető árú bérbeadásra ösztönözze a tulajdonosokat.

A törvényjavaslat helyett a Habitat a hosszú távú, megfizethető árú lakáskiadás adójának csökkentését, non-profit lakástársaságok létrehozását és támogatását, valamint a lakásbérlő és -bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek jobb szabályozását javasolja. Szegfalvi szerint ezekkel az intézkedésekkel elérhető lenne, hogy a jelenleg bérlakásban élő és a saját tulajdonú lakás helyett potenciálisan bérlakást választók lakhatási költségei az utóbbi évek brutális áremelkedése után ne emelkedjenek, hanem csökkenjenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vctor, 2017.05.08 15:13

ne csodálkozzanak ha emelkednek az árak, mikor a lakcímbejelentés feltételei is könnyebbedtek, azaz a nemfizető bérlőt is egyre nehezebb kitenni.
Valahogy tisztázhatnák a bérbeadó és bérbevevők jogait, h ne kelljen évekig pereskedni egy jogtalan lakóval, és a rendőr valóban védje a tulaj jogait is mint europa jórészén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.05.04 19:18

Majd ha a "Habitat for Humanity" tesz pénzt ingatlanba akkor okoskodjon a tanácsaival!!! könnyű más f@rkával a csalánt verni! Ha szerintük akkora tuti biznisz akkor szálljanak be! :PPP
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html