A gyakorlatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tulajdonosok számára legfontosabb döntési szempont, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag kétszer annyiba kerül, mint a polisztirol (EPS), s úgy gondolják, az ásványgyapot szigetelőanyag alkalmazásával a felújítás költsége is duplázódik, így inkább EPS-t választanak - állítja a Knauf Insulation.

Kőzetgyapot vs. polisztirol

Tény, hogy a kőzetgyapot szigetelőanyag önmagában drágább, ám ez a tétel csak egy elem egy komplex szigetelési rendszer több elemből álló költségszerkezetén belül. Számolni kell ugyanis az alapozó, a ragasztó, a szigetelőanyag, a háló és a vakolat árával, továbbá az állványozás, a munkadíjak költségeivel is, melyek az alkalmazott szigeteléstípustól csaknem függetlenek. Míg EPS alkalmazásával a teljes homlokzati szigetelési rendszer négyzetméterenkénti ára 6-7 ezer forint, addig kőzetgyapotnál ez az összeg 7-9 ezer forint - állapítja meg a szigetelőanyag-gyártó.

A kőzetgyapot és a polisztirol szigetelést is elsősorban homlokzaton használjuk. A két anyag hőszigetelő képessége közel azonos, de a kőzetgyapot szigetelés természetes alapanyagokból készül, nagyon jó légáteresztő és ellenáll a tűznek, így a teljes falszerkezet továbbra is megfelelően, természetesen "lélegezhet", továbbá a hangszigetelési tulajdonságai is kedvezőbbek. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szigetelőanyag, a ragasztó, a háló és a vakolat is egységes, egymással kompatibilis rendszert alkosson. Így érhető el az, hogy a beruházás tervezett és tényleges eredményei megfeleljenek egymással - hívja fel a figyelmet a Knauf Insulation.