Izrael Norbert, a Pop Tiny House tulajdonosa 2021-ben robbant be az üzleti életbe a Cápák között műsorában, azóta 40 millió forinttal növelte befektetését, és beindította a magyarországi tiny house mozgalmat – írja a Szeretlek Magyarország.

A vállalkozó azt mondja, valójában most tart ott ez a mozgalom, hogy akiket érdekelt ez a Magyarországon újszerű lakhatási forma, beköltözhetnek a házaikba, tehát majd pár év múlva lehetnek annyian, hogy valóban érdemes legyen a mozgalom kifejezést használni.

Izrael Norbert elmondása szerint az első mini házat magának építette, aztán elkezdte másoknak is, majd megnyitotta az üzemét először Budapesten, később Vácon, ahol 12 munkatárssal gyártja folyamatosan a házakat, egyszerre négy tiny house-on dolgozva.

Izrael Norbert, a harcos viking

Vikingnek tartja magát Izrael Norbert, aki bemutatkozásában így vall magáról:
"Izrael Norbert vagyok. Álmodozó. De nem csak álmodozó, hanem az álmait valóra váltó. Az én álmom kicsi - mondhatnánk, hiszen tiny house -, de mégis hatalmas. Beletettem mindent, amit tudtam, szívvel, lélekkel, szaktudással vágtam neki, és úgy döntöttem, hogy mint egy viking, megküzdök az üzleti élet óceánjával. Mert tudom, hogy győzni fogok, mert tudom, hogy valóra váltom az álmaimat - és ezzel mások álmait is."

Minőségi miniség, nem mini áron

A vállalkozó mindenkit óva int attól, hogy azt gondolja, 10 millió forintból kijöhet egy ilyen mini kuckó.

Most például egy fiatal párnak csinálunk egy dupla házat. Ők majd két gyerekkel képzelik el benne az életüket, Győr mellett egy kis településen lesz majd, nem volt 100 milliójuk, de elköltenek telekre, meg tiny house-ra 50 milliót, és lesz egy 50 négyzetméter alapterületű házuk, egy pár 10 négyzetméteres galériával.” - vázolja az anyagiakat.

Aki eltűnődött már ilyen ingatlan megoldáson, az pontosan tudhatja, hogy az alternatív építményeket nem igazán kedvelik az önkormányzatok, gyakran azzal érvelnek, hogy nem illik bele a településképbe, ezért például a modulházakat sok helyen nem engedélyezik.

Csakhogy Izrael Norbert erre azt mondja, tiny house azért jó megoldás, mert voltaképpen egy jármű, aminek rendszáma van.

Rendszeres a vita az építési hatóságokkal

Sok építési hatósággal szoktunk ezen vitatkozni. Nem igazán tudnak vele mit csinálni, mert jogilag jármű. Én mindig azt a példát szoktam ilyenkor hozni, hogyha egy sima Suzukival beállok a saját udvaromba és benne alszok, az oké? Mert a tiny house-nak is van rendszáma, biztosítása stb., így ha benne alszok, akkor mi a helyzet? Nem igazán korlátozhatják, mert akkor ennyi erővel senki sem állhatna be a saját udvarába a saját autójával. A Balaton északi partján például 33 település tartozik az északi régióhoz, ott már rakhatjuk le a házainkat, mert megértette az önkormányzat, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.

- érvel a vállalkozó.

Piszkos anyagiak, tiszta lakhatás?

Egy egyedi tiny house a megrendeléstől számítva legfeljebb 6-9 hónap alatt elkészül, de a vállalkozásnak két típusépülete is van, egy 6,6 és egy 7,7 méteres, amiket nagyjából három hónap alatt tudnak legyártani.

Megérheti tehát eltűnődni ezen a minimalista lakhatási megoldáson, ugyanis a vállalkozó érvelése szerint például Vácon 40 millió forint körül van egy építési telek, viszont mezőgazdasági területet lehet venni 8 millióért, ki kell vonatni a művelési ágból, és ha valaki tiny house-t szeretne rá, akkor voltaképpen lesz egy teljesen új építésű háza, még ha kicsike is.

Mint mondja, jelenleg a mini házak ára 21 millió forint plusz áfától kezdődik, ami sejteti, hogy ez az alternatíva nem a lakhatási válságot oldja meg, hanem azoknak lehet segítség, akik egy kisebb lakás helyett élhető, nagyobb méretű megoldásra vágynak ennyiért, plusz a telek áráért.

A kínai rendelés is megoldás lehet

Aki pedig szeret igazán izgalmasan élni, az már az interneten is rendelhet magának mini házat Kínából, a jól ismert mesebeli tolvaj nevét viselő áruházból. 

Egy 20 négyzetméteres "Luxury" fantázianevű szerkezetet például 7.300.000 forintért hirdetnek, méghozzá ingyenes, 2,5 hónap múlva esedékes magyarországi szállítással.

Csakhogy a részleteket böngészve máris kiderül egy turpisság, ugyanis azt írják, hogy

mivel a szállítási költségek az utóbbi időben gyorsan emelkednek, a weboldalon található termékekre valójában nem vonatkozik az ingyenes szállítás.

A végső ár a szállítással együtt a tényleges költségtől függ, ezért a kínai árus azt kéri, hogy megrendelés előtt egyeztessünk vele a valódi díjakról.