Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közzétették a "Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójához kapcsolódó bontási és egyéb előkészítési feladatok ellátása" tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás eredményét: a ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. alkotta konzorcium nettó 3,99 milliárd forintért végzi el a munkálatokat. Az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetmény szerint a tavaly októberben elindult eljárásban (egy novemberi módosítás után) január 25-én hozták meg a döntést - írja az Átlátszó.hu.

Az NSK hivatalosan nem jelentette be, hogy mely cégek, mennyiért bontják a Puskást, csak azt közölték a kormányközeli Magyar Időkkel, elindult a munka. A Figyelő is arról írt nemrég, hogy hivatalos helyről - például a projektért felelős, arról rendszeresen nyilatkozó Fürjes Balázs kormánybiztos hivatalától - nem erősítették meg a két cég megbízását.

A tavaly ősz óta felpörgött stadionépítési lendület nagy nyertese kivitelezői oldalon a ZÁÉV Zrt. A cég konzorciumi partnerekkel elnyerte már az MTK stadionjának kivitelezését (6,3 milliárd forintért, partnere a West Hungária Bau Kft.), a szombathelyi Haladás-sportkomplexum munkálatait (13,1 milliárd forint, partner: Swietelsky Magyarország Kft.), és a ZTE zalaegerszegi stadionjának befejezési munkálatait (1,1 milliárd forintért a Pharos '95 Kft.-vel). A ZÁÉV így összesen nettó 24,5 milliárd forintnyi stadionos munkát nyert el konzorciumi tagként az elmúlt fél évben - olvasható az Átlátszón. (A társaság 2014-ben 13,3 milliárd nettó árbevételt ért el.)

Bizalmi vagyonkezelő a ZÁÉV élén

A Napi.hu korábban beszámolt róla, a magasépítési fővállalkozóként és generálkivitelezőként is működő, de közműépítésekben és műemléki felújításokban is reszt vevő ZÁÉV új tulajdonosa a nyilvános cégadatok szerint egy bizalmi vagyonkezelő cég (Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt.), amelynek élén a volt vezérigazgató és résztulajdonos, Peresztegi Imre áll - azonban hogy ő kit képvisel, nem derül ki az adatokból. A régi-új cégvezető korábban megerősítette lapunknak a vállalat eladásának hírét, de nem közölte, ki/kik az új tulajdonosok.