Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Példátlan lépésre szánta el magát Stummer János: egy kormány által titkosított információt hozott nyilvánosságra - derül ki a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság elnökének videójából.

Tegnap reggel egy olyan papírt adtak a kezembe, amely szerint Orbán Viktor alagutat építtetne a Puskás-stadionba, 2 milliárd forintért. Délelőtt azonnal jeleztem, hogy ezt a bizottság elnökeként nem hagyom jóvá és nem engedem napirendre venni a mai bizottsági ülésen - mondta a jobbikos képviselő. Hétfő délután a bizottság fideszes alelnöke, Halász János jelezte neki, hogy módosítanak a napirenden, hogy dönteni tudjanak a mai ülésen a Puskásba tervezett titkos alagútról, mert ebben a bizottságban is - mint minden parlament bizottságban - többsége van a Fidesz-KDNP-nek. A keddi ülésen a kormánypárti többség meg is szavazta a titkosított alagút-beruházást.

Ezek után döntött úgy Stummer, hogy a nyilvánosság elé lép, és az emberek tudomására hozza, hogy mire költik az adóforintokat, és fedik azt el titkosításokkal. A képviselő azt is közölte, hogy tudja, hogy a kormánypárti kétharmad azonnal el fogja őt mozdítani a nemzetbiztonsági bizottság éléről, és bíróság elé fogják állítani. Tisztában van lépésének jogi és politikai következményeivel - mondta Stummer.

Frissítés: 50 méteres VIP-aluljáró épül

A Puskás Aréna Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a stadion "úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az arénába".
A felülvizsgálat eredménye pedig az lett, hogy jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni - olvasható a posztban. A tervek szerint egy 50 méteres autós alagút épülne - áll a bejegyzésben."Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ - speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. - ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának" - reagált az üzemeltető, miután Stummer nyilvánosságra hozta a titkosított beruházás tervét.