Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már nem csak kiemelt beruházás a Miniszterelnökség budai Várba költöztetése, hanem nemzetbiztonsági ügy is, a beruházás egyes beszerzéseit a kormány mentesíti a nyilvános közbeszerzés szabályai alól - derül ki a Magyar Közlönyből. Mint ismert, a kiszemelt ingatlan, a Sándor Palota melletti egykori Karmelita kolostor épületeinek átalakítására és tervezésére a kormány 2014-2015-ben 1,45 milliárd forintot szán.

Volt már ilyen

A kormány 2013-ban szintén nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva mentesítette a nyilvános közbeszerzés alól a használatarányos elektronikus útdíj rendszerének kiépítéséhez kapcsolódó szolgáltatási és eszközbeszerzéseket. A rendszer kifejlesztését két magyar cég, az ARH Informatikai Zrt. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciumára bízták (ez lapinformációk szerint 20 milliárdba került). Szintén ezt tervezik az e-útdíj és a személyautókat érintő e-matrica rendszer fejlesztésére vonatkozó beszerzésekkel is. A kormány 2012-ben szintén nemzetbiztonsági érdekre hivatkozott a Kossuth tér átépítésére lebonyolított beszerzések egyes adatainak titkosításakor. Például nem hozták nyilvánosságra azt, hogy kiket kértek fel ajánlattételre, s azok milyen ajánlatot tettek.

Az Orbán-kormány szeptember 10-ei rendeletében döntött a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósításához kapcsolódó egyes beszerzések (előkészítés és tervezés) nyilvános közbeszerzés alóli mentességéről. Ide tartoznak a Karmelita kolostor épületeinek átépítéséhez és felújításához, valamint az ingatlanokon új épület létesítéséhez kapcsolódó tervezési munkák ellátására, a tervezési előkészítő munkálatok ellátására, a koncepciótervek, az építési engedélyezési tervek, a kiviteli tervek és a megvalósulási tervek elkészítésére, valamint egyéb meghatározott tervezési feladatok ellátására irányuló beszerzések.

Nem lenne biztonságos az információ-átadás

A kormány rendeletében megállapította, hogy a "beszerzések során a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet közösségi beszerzésre vonatkozó szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyeknek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével és olyan nemzetbiztonsági érdekekbe ütköző információk átadását tenné lehetővé, amelynek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével".

Az ilyen beszerzéseken csak azok a cégek vehetnek részt, amelyek szerepelnek az Alkotmányvédelmi Hivatal által vezetett, a beszerzési eljárásokra való meghívásra alkalmasnak talált gazdasági szereplők listáján.

Ki tervezhet?

A Budai Várnegyed jövőjéről készített már korábban koncepcióterveket a Közti Zrt. is, amely megtervezte egyebek mellett a Várkert Bazár rekonstrukcióját nettó 298 millió forintért. A cég kormányzati megrendelései között van a Kossuth tér átépítésének tervezése nettó 502 millióért, vagy az új Puskás stadion terveinek elkészítése nettó kétmilliárdért.

Hódmezővásárhelynek 1,4 milliárd megy a költségvetésből

A kormány egy szerdai határozatában plusz milliókhoz juttatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által 2012-ig vezetett Hódmezővásárhely önkormányzatát. A költségvetés helyi önkormányzatok kiegészítő támogatására elkülönített keretéből 200 millió forintot csoportosítanak át azonnal "hódmezővásárhelyi ingatlanokkal kapcsolatos beruházások" támogatására. Hogy milyen ingatlanokról és beruházásokról van szó, az nem derül ki a kormányhatározatból. Az viszont kiderül, hogy a belügyminiszter 2014. szeptember 30-ig köt támogatási megállapodást az önkormányzattal, majd folyósítja a támogatást, amelyről legkésőbb 2015. december 31-ig kell elszámolnia a helyhatóságnak.

A kormány egyúttal felhívta a belügyminisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2015-ös központi költségvetés tervezésekor gondoskodjanak 1,2 milliárd forintnak rendelkezésére állásáról a "hódmezővásárhelyi ingatlanokkal kapcsolatos beruházások megvalósításához".