Luxusingatlanok épülnek a Keszthelyi öbölben, a tó melletti, úgynevezett Libás térségben. A Phoenix vitorláskikötő és a Via Hotel között elhelyezkedő (közvetlenül a KJAVSE vitorláskikötő szomszédságában), közel 2,5 hektáros területen öt hajó formájú, háromszintes épületben tömbönként 35, összesen 175 apartmant alakítanak ki. Ezek alapterületei 60-100 négyzetméter közöttiek, plusz terasz is épül, a legtöbb apartmanból élvezhető lesz a balatoni panoráma - derül ki az ingatlanok értékesítésével megbízott hévízi Exclusive-Immo Kft. közleményéből. Épületenként nyolc garázst és két üzletet is kialakítanak - tudtuk meg Kovács Lászlótól, az ingatlanközvetítő cég ügyvezetőjétől.

Ki, miből fejleszt?

A többlépcsős beruházás első ütemében 2016. január közepén kezdődnek a munkák, az első tömb átadására várhatóan az év végén kerül sor. A beruházó a Royal Homes Kft. A beruházás megvalósításának pénzügyi hátteréről Kovács László egyelőre nem kívánt nyilatkozni, annyit közölt, hogy tudomása szerint a mosonmagyaróvári beruházók nem hitelből és nem uniós turisztikai támogatásból valósítják meg az ingatlanfejlesztést, hanem önerőből és az ingatlanok értékesítéséből fedezik a költségeket. A Royal Homes ügyvezetője, Tóth József megerősítette lapunknak az információt, saját erőből finanszírozzák az építést.

A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy a beruházóként megjelölt Royal Homes & Properties Kft.-t 2015 júliusában 3 milliós törzstőkével jegyezték be. A székhelye egy Budapest, XI. kerület, Irinyi József utcai társasház földszinti lakásába van bejegyezve, amely egy székhelyszolgáltatós cím. A kft. tulajdonosa egy lébényi és egy mosonmagyaróvári magánszemély. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a vállalkozásnak még nincs fővárosi képviselete, ezért döntöttek a székhelyszolgáltatós cégbejegyzés mellett.

Az egyik tulajdonoshoz és az ügyvezetőhöz köthető mosonmagyaróvári MS-RX Kft. jegyezte be a royalhomes.eu domain címet. (A főtevékenységként szintén saját ingatlan adásvételével foglalkozó MS-RX-nek nincs online elérhető 2014-es beszámolója, 2013-ban a nettó árbevétele 671,8 millió forint volt, az adózott eredménye 17,6 millió, a kötelezettségállománya az év végén meghaladta a 481 millió forintot.)

Forrás: Exclusive Immo

Ki a telektulajdonos?

Az ingatlanfejlesztés honlapjára feltett dokumentumokból kiderül, hogy a telek tulajdonosa a Creatura Üdülőpark Kft., s a jogerős építési engedélyt a Royal Homes 2015. december 2-án kapta meg. A Creatura egyik ügyvezető-tulajdonosa, Varga Koritár Zoltán tájékoztatása szerint még cégük a telek tulajdonosa, de az a beruházás megvalósításával a Royal Homes tulajdonába fog kerülni.

A keszthely.hu portálon 2006 májusában megjelent információk szerint a Libás térség idegenforgalmi fejlesztése érdekében az önkormányzat mintegy tíz hektáros területet értékesített a fővárosi székhelyű Creatura Immobilia Kft.-nek nagyságrendileg egymilliárd forintért. E cég és a Creatura Üdülőpark Kft. között tulajdonosi átfedés van. A Creatura közel tíz évvel ezelőtt azt tervezte, hogy mintegy 15 milliárd forint értékben konferencia- és üdülőközpontot alakít ki a területen tíz éven belül.

Varga Koritár Zoltán ezzel kapcsolatban most elmondta, hogy több befektetővel és tervről tárgyaltak, de a 2008-as válság miatt nem sikerült ezeket megvalósítani, s most az ingatlanpiac fellendülésében bízva, több ütemben tervezik a tízhektáros terület fejlesztését. Az első ütemben épülnek meg a luxusapartmanok. A beruházó és az ingatlanközvetítő közleménye szerint a luxusapartmanok iránt már most élénk az érdeklődés, magyar és külföldi vásárlók részéről egyaránt.

Eladó a szomszédos telek

A beruházás további érdekessége, hogy a telektulajdonos Creatura Üdülőpark Kft. jelenleg is hirdeti az apartmanberuházással szomszédos, közel azonos, 24,2 ezer négyzetméteres telkét egy ingatlanos portálon, a tóparti telekért 719 millió forintot kérnek.

Forrás: Ingatlan.com
Kép: Nagyításért kattintson!

A beruházó cégnek az apartmanok megépítésén túl is vannak tervei, amelyek szintén a keszthelyi vízparthoz köthetők - állt a közleményben. Ezzel kapcsolatban a Royal Homes ügyvezetője a Napi.hu-nak elmondta, hogy érdeklődnek a környező, a Creatura által tíz évvel ezelőtt megvásárolt, összesen tízhektáros terület fejlesztése iránt is.

A Libás strand, a Phoenix Marina, valamint a közeljövőben felújítás alá kerülő - nem a Royal Homes által - Via Hotel és az új ingatlan beruházás, a felújított parti sétánnyal együtt egy minőségi, Keszthelyen eddig hiányolt partszakasszal gazdagodik - olvasható a közleményben.

A Phoenix kikötőnek új üzemeltetője van

A telek melletti Phoenix kikötőt a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. üzemelteti. Mint ismert, a keszthelyi önkormányzat 2014 decemberében adta el a kikötőt üzemeltető céget, a Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-t és a terület 15 éves bérleti jogát a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-nek. E cégben volt résztulajdonos 2015 márciusáig Tiborcz István, a miniszterelnök vejének egyik vállalkozása is.