Ha csökken is az építőipari termelés növekedésének üteme, az első hét hónap teljesítménye akkor is elérte az ezer milliárd forintot, ami mindenképpen jó hír - kommentálta a friss statisztikát lapunk kérdésére Koji László, az Építőipari Vállalkozó Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke.

Koji abban bízik, hogy ha a jelenlegi lendület fennmarad, akkor év végre elérheti a kétezer milliárdot az ágazat teljesítménye, 10-15 százalékos további bővüléssel pedig 2016-ra az építőipar visszakapaszkodhat az utolsó jó évnek számító, 2006 -os, 2300 milliárd forintos volumenre, legalábbis folyóáras termelési értéket figyelembe véve.

Az erősödés azonban egyáltalán nem egyenletes, az épületépítőknél például hiába 9,6 százalékos a növekedés év/év alapon, az előző hónaphoz képest már csökkenésre került sor - emelte ki Koji. Ráadásul a jövőbeli munkákat megalapozó új szerződések volumene is csökkent majd 18 százalékkal, ami annak a jele, hogy egyelőre nincs nyoma az új uniós beruházási ciklus pályázati kiírásainak - fejtegette az ÉVOSZ alelnöke. Az építőipar stabil növekedéséhez arra lenne szükség, hogy 7 év elteltével a lakosság ismét megjelenjen a beruházási piacon, amit a jelenleginél kedvezőbb, 2,5-3 százalékos kamatozású, hosszú távú hitelkonstrukciók segíthetnek megalapozni.

Az építőipari cégek jelentős része, különösen az épületépítési piac szereplői kivérzett állapotban várják a lakossági kereslet megjelenését, a szektor továbbra is szenved az irreálisan alacsony vállalkozási áraktól és a lánctartozástól - tette hozzá Koji László.