BUX
38643

Tizenöt éve nem volt ilyen Magyarországon - eljöhetett a fordulat ideje

A májusi csökkenés után, júniusban 3 ponttal emelkedett a GKI építőipari bizalmi indexének értéke, amely így újra visszatért az áprilisi szintre. Júniusban egyaránt javult az előző három hónap termelési színvonalának illetve a rendelésállománynak a megítélés - derül ki a GKI legfrissebb elemzéséből.

Napi.hu, 2014. június 21. szombat, 09:07

Az elmúlt három hónap termelési helyzetéről júniusban a májusinál derűlátóbban, de azért mégsem az áprilisi szinten nyiltakoztak az építőipari vállalkozások (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), a cégek 25 százaléka növekvő, 17 százaléka csökkenő termelésről számolt be, míg ugyanez a két arány májusban rendre 21 és 19 százalék volt. A mélyépítő, illetve az 50 főnél több cégek helyzetértékelése szokásosan a legkedvezőbb. Egy évvel ezelőtt csupán a vállalkozások 18 százaléka érzékelt növekvő termelést, míg csökkenésről 30 százalékuk tudósított.

A rendelésállományok összesített értékelése júniusban - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - az előző hónaphoz képest számottevően javult. Ennyire kedvező helyzetértékelés tizenöt évvel ezelőtt fordult elő utoljára - olvasható az elemzésben. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is javuló helyzetre utalnak: júniusban a válaszadó vállalkozások 17 százaléka magas, míg 28 százalékuk alacsony rendelésállományról írt, szemben a májusi 15 és 29, valamint az egy évvel ezelőtti 10 illetve 53 százalékkal. A mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzete e téren is kedvezőbb a magasépítőkénél. A kisebb (50 fő alatti) cégek viszont itt is hátrányban vannak.

Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. E mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.Forrás:GKI

 

A foglalkoztatottsági kilátások is javulásra utalnak. A júniusi felmérés eredménye szerint a cégek 17 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 11 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Májusban ugyanez a két arány rendre 16 és 12 százalék, egy éve 11 és 16 százalék volt. E téren is a mélyépítők a derűlátóbbak. Júniusban az árcsökkentést tervező cégek aránya ismét meghaladta az áremelést tervezőkét, de az elsöprő többség (88 százalék) árstabilitásra számít.

A termelés bővítését korlátozó tényezők listáján hosszú idő után először szorult a második helyre a kereslet hiánya, holtversenyben a bizonytalan gazdálkodási környezettel, míg a dobogó legfelső fokán a leggyakrabban említett vevői fizetési késedelem áll. A kapacitás- és a munkaerőhiány említési gyakorisága is jócskán emelkedett, de azért ezek még viszonylag kevés cégnek okoznak komoly gondokat.