Tetemes a mínusz, de legalább nem gyorsult a visszaesés a hazai újlakáspiacon - derül ki a KSH friss statisztikájából. Az első háromnegyed évben 13 340 új lakást vettek használatba, ami ugyanúgy 34 százalékkal marad el 2009 hasonló időszakától, mint az első féléves kilencezres adat. A kiadott építési engedélyek terén a mínusz a féléves 41 százalékról 37 százalékra enyhült, így 14 188 engedélynek adtak zöld utat a hatóságok.


Ha az építési szándék újra lendületbe jön, akkor is 2,5-3 év, mire ez az új lakások számában megjelenik - kommentálta még a féléves adatokat Farkas János, a KSH főosztályvezetője. A szakember szerint az egész évre szóló 15-18 ezer új lakással számoló prognózisokat túlzottan pesszimisták, és inkább 20 ezer fölött várható az idei teljesítmény.


Ha feltételezzük, hogy a háromnegyed évet jellemző egyharmados visszaesés a negyedik negyedévben is hasonló lesz, akkor az év utolsó három hónapjában mintegy nyolcezer új lakás kaphat használatba vételi engedélyt, így az év egészére 21 ezres szám jöhet ki. Ez még mindig óriási csökkenést jelent a tavalyi 32 ezres szinthez képest.

Az idei újabb mélypontot az is valószínűsíti, illetve a folyamat tartósságára utal, hogy Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, immár 6 százalékos a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb, 50 százalék körüli a visszaesés a megyei jogú városokban többi városban és a községekben.

Az év első kilenc hónapjában használatba vett lakások száma a fővárosban esett vissza a legkisebb (31 százalékkal), illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb mértékben (39 százalék) az egy évvel korábbi időszakhoz képest.