Tízmilliárd megy kisvasútfejlesztésre

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - jelentette be Révész Máriusz az Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2018. február 6. kedd, 17:32
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken. A kisvonatokon egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan - mondta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az MTI tudósítása szerint.

A kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak - véli Révész. Egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások, például 2016-ban a sajtóban is megjelent lillafüredi kisvasútnál, vagy a pálya rossz állapota miatt rugótörés volt a Morgó gőzösön, a királyréti vonalon.

Ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat

- mondta a kormánybiztos.

A kormány úgy döntött, hogy elindít egy kisvasút-fejlesztési programot. A legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére. (Felújítják az ország leglátogatottabb kisvasútját - ezt olvasta már?)

Az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele.

Mindezzel az a cél, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak - közölte a kormánybiztos.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.06 19:20

Anyátok, mutyielvtársak. Nem "a pályák és a járművek" balesetveszélyesek, hanem a kisvasút (Láev) és az erdészet alkoholista, munkában is ittas dolgozói. Ha nem totális mutyiország volnánk és állami cégeknél is tartanának munkavédelmi ellenőrzést, akkor mindkét céget azonnal be kellene zárni. Mert arra persze, hogy józan dolgozókat vegyenek fel, nem futja az elsíbolt milliárdokból.

Anyátok, mutyielvtársak!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html