Tízmillióért venne lakást? Vigyázzon, sokkot ne kapjon a kínálattól!

Nincs könnyű helyzetben, aki 10 millió forintot tud összekaparni egy fővárosi ingatlanra, pedig Budapesten is a 7-10 millió forintos kategóriában keresgélnek a legtöbben - olvasható a Balla Ingatlanirodák elemzésében, amelyben összeszedték, hol és milyen lakásra számíthatunk ennyiért.
Napi.hu, 2015. november 11. szerda, 10:42
Fotó: Napi.hu

Legtöbben 50-60 négyzetméteres, kétszobás lakásokat vennének ezért a pénzért, ami elsőre nem is tűnik lehetetlennek, tipikus panelkategóriában gondolkodva. Csakhogy az elmúlt hónapokban annyira elszaladtak a panelárak, hogy a budapesti panelek lassan kicsúsznak a 10 millió forintból. Legfeljebb egy-két kerületben akad mutatóba néhány darab, de azok is garzon méretűek.

Aki Újpesten véli megtalálni az olcsó panelt az amúgy bőséges lakótelepi kínálatban, csalódnia kell. A Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője szerint jellemzően csak hat-hétlakásos, osztatlan közös tulajdonban lévő társasházak, egyszobás, földszinti lakásait kínálják ennyiért, közös udvarral, nem is a legfrekventáltabb utcákban.

Garzon is csak nagy szerencsével

Noha széles a panelkínálat a XIII. kerületben is, a 10 millió forint azonban itt is kevés - jelzi a tanácsadó kerületi vezetője. Elsősorban régi téglaépítésű, egészen kisméretű, felújítandó garzonokat vehetünk annyi pénzért, például a Dózsa György úton.

A XV. kerületben nagyobb a választék, szerencsével kifoghatunk akár egy 35 négyzetméteres, másfél szobás panellakást. Jobbára azonban csak osztatlan közös tulajdonú társasházi lakások között, vagy a társasházzá még nem nyilvánított, de akként működő, egy- vagy kétszobás házrészek között csemegézhetünk. Utóbbiak erősen felújítandóak, és nem is a legfelkapottabb utcákban helyezkednek el.

Dél felé haladva a pesti oldalon, csak lassan javul a helyzet, hiszen Kőbányán, vagy a XVII. kerületben is csak kisméretű, 23-25 négyzetméteres garzonokat vehetünk 10 millió forintért.

Közös udvar és ami vele jár

A XVIII. kerületben csak kertes, többlakásos társasházi lakásokat találhatunk tízmillióért, főként a Lipták, Lónyay, Rendessy, Bókay telep városrészeken. Általában akár költözhetők is, de felújított ingatlanokra nem számíthatunk ennyiért. Az ilyen társasházi lakások között akadnak önkormányzati tulajdonú szükséglakások is.

Tízmillió forintért csak a kerület, azaz a város határán lévő, de viszonylag fiatal Alacskai úti - újabb nevén Krepuska Géza - lakótelepen kínálnak jobb garzonokat. Egy 27 négyzetméteres, jó állapotú garzonlakáshoz itt akár már 8,9 millió forintért is hozzájuthatunk, ráadásul ez csak irányár. Nyolc-kilenc millióért ugyan a Havanna lakótelepen is kaphatnánk 35-37 négyzetméteres, másfél szobás, átlagos állapotú panellakást, de a kínálat mára eléggé megcsappant, így ha megjelenik egy a piacon, akkor arra le kell csapni.

Zajos, vagy kicsi? Ez itt a kérdés

Kispesten ugyancsak belefuthatunk egy-két 10 millió forint alatti ajánlatba, de ez vagy egy panelgarzon - igaz, 35 négyzetméteres és másfélszobás -, vagy a kissé zajos Nagykőrösi út mellett található ingatlan. Ugyanakkor sokat ne várjunk ezek megvásárlásával sem, mert napok alatt eltűnnek a kínálatból - figyelmeztet a közvetítő helyi vezetője.

Utcák, ahova nem akar költözni

Hasonló a helyzet Pesterzsébeten, ahol egészen apró, 28 négyzetméteres, egyszobás házrészekhez akár már 6 millió forintért is hozzájuthatunk, de ezek sokszor olyan utcákban, ahová sokan nem szívesen költöznek be - tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor 10 millió forintos irányáron már 72 négyzetméteres lakást is találunk a kerületben, mely egy családi ház felső szintjén lett kialakítva, de legalább külön bejárattal rendelkezik.

Vizes, sötét, stb...

A budai kerületekben ennél is gyérebb a kínálat. A III. kerületben legfeljebb vizes, földszinti, sötét, vagy ennél is rosszabb lakást foghatunk ki 10 millió forintos vagy az alatti összegért. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten csak rossz állapotú házak - melyek azért előfordulnak a régi, bel-budai részeken - udvari lakásait lehet ennyiért megszerezni, de ebből is nagyon szerény a kínálat. A garzon-panellakások ára már 10 millió forint fölé emelkedett a kerületben.

Ha arra számítunk, hogy majd a pesti belváros kevésbé nívós részein könnyen hozzájutunk 10 millió forintért egy lakáshoz, akkor sem lesz könnyű dolgunk. De kezdjük a IX. kerülettel: a ferencvárosi, jó nevű József Attila lakótelepen ugyan találunk 10 millióért 27 négyzetméteres panel-garzont, azonban, a kerületi irodavezető ezt túlárazottnak tartja. Nem véletlen, hogy sokáig nem tudják eladni ezért az árért.

Kisméretű,  26-27 négyzetméteres garzonokat a város központjához közelebb, a VII. kerületi Kertész vagy a Cserhát utcában is kínálnak már 9,9 millió forintért, de a VIII. kerületben még lejjebb mennek az árak, a Diószeghy Sámuel utcában akár 6,2-6,5 millióért is hozzájuthatunk 25-26 négyzetméteres, földszinti ingatlanokhoz. A környék ugyan nem a legvonzóbb, azonban a lakás nem olyan rossz - jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Ugyanakkor kismértékben, de már növekszik a felvétek, vagyis az ingatlanközvetítőkhöz kerülő lakások száma. Ez nem csak kínálatbővülést, hanem talán némi árcsökkenést is eredményez az elkövetkező hónapokban. Annál is inkább, mivel a legtöbb ingatlan most jellemzően túlárazott, még a jelenlegi körülményeket is figyelembe véve - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.11.11 13:44

Valószínűleg túl van árazva a piac, és mesterségesen tartják fenn ezelket az árakat. Türelem, megy ez még lejjebb is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2015.11.11 11:31

Ez csak propaganda, ha olyan hulye valaki hogy 30 szazlekkal tobbet adjon egy lakasert mint amit az er akorr az megerdemli. A Duna house ingatlankozvetito nem hiaba krult be a tozsedere ezt az ingatlanlufit ok generaltak, persze valakik jol megfizettek oket. Kinek erdeke a magas lakasarak? Bankoknak meg a Bankoknak, Egy ha magasabbak a lakasarak az emberek tobb hitelt vesznek fel. Ketto a lefoglalt lakasokat magasabb aron ertekesitik, Koztudott hogy sok bedolt lakashitelnel a lakas erteke nem erte el a tartozas erteket, tehat manipulalni kellet a lakasarakat hogy a lakas arak fedezzek a tartozast. Nem csodalkoznek ha tobb ezer lefoglalt ures lakast talalnak Budapesten amik azert nem ertekesitenek jelenleg a bankok hogy lakashiany legyen ami arnovekedeshez vezet. A bankok kanubol folvasarolnak nehany lakast magas aron hogy huzzak felfele a lakasarakat. Ezt teszik a bankok tobb nyugati orszagban is, Londonban az ujsagok is cikeztek is rola. Tovabbiakban meg az Allami Onkormanyzati meguresedett lakasok arusitasa is szunetel ami szinten a lakashianyt erositi. Jobb ma kivarni a lakasvasarlassal, ha megis raszanod magad, semmikeppen ne interneten vagy kozvetitonel keress lakast mert tobb millioval rosszabul jarhatsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html