A kormány kész folyamatosan követni a családi otthonteremtési kedvezmény sorsának alakulását - hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján. "20-án, szerdán fogjuk megtárgyalni részletesen azt a jelentést, amelyet a miniszter-társaimnak kell összeállítani a családi otthonteremtési kedvezmény előzetes megítélésével, visszajelzésekkel kapcsolatban, ezer és ezer szám kapják a tárcák a kérdéseket, visszajelzéseket, az irányelvek ismertek, konkrét kérdések, konkrét problémafelvetések kerülnek minisztertársaim asztalára."

A kibővített családi otthonteremtési kedvezmény keretében három gyermek, illetve három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt igényelhetnek a családok új lakás vásárlása esetén. Az elmúlt napokban a lakáspiac átrendeződéséről szóló cikkek és elemzések mellett több sajtóhír is megjelent, arról, hogy miként lehet visszaélni a lehetőséggel, hogy nem csak magyar állampolgárok jogosultak a támogatásra, továbbá, hogy kevés ingatlan felel meg a kedvezmény feltételeinek.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a 6-7 százalék nem tekinthető magasnak, de vannak olyan területei az országnak, illetve Budapestnek egyes kerületei, ahol ennél jóval magasabb az arány, itt kiemelném egyébként Győr-Moson-Sopron megyét, Csongrád megyét és Bács-Kiskun megyét, illetve Budapestnek a VI. kerülete, XIII. kerülete, III. kerülete, illetve két külső kerület, a XVI. és a XIX. kerület az, ahol jóval magasabb, duplája tulajdonképpen az ilyen típusú ingatlanoknak a száma.

Többeket foglalkoztatott az a kérdés is, hogy a 40 éves felső korhatárt miként kell értelmezni, Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár azonban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az életkori korlátozás csupán az előre vállalt gyermekek esetében érvényesül. "Hogyha egy kétgyermekes házaspár vállalja azt, hogy egy harmadik gyermeke is lesz 10 éven belül, ebben az esetben és kizárólag ebben az esetben a házaspár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie. Amennyiben van egy 3 gyermeket nevelő 40 év feletti házaspár, akkor ők ugyan úgy jogosultak a 10 millió forintos csok-ra, mint a 40 év alatti házaspárok."

A felvetett problémákra és aggodalmakra reagálva Lázár János túlzónak tartotta a sajtó pesszimizmusát: "várjuk meg, hogy az érintettek mit szólnak hozzá, az újságírók véleményét az elmúlt két hétben megismerhettem és meg is értem az aggodalmat, de ha megengedik a kormány megvárja annak a társadalmi csoportnak a véleményét, aki a célközönség."

A kibővített családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó első kérelmeket január 4-én az FHB fogadta be, 3 nappal később az OTP is megkezdte a támogatói kérelmek feldolgozását, hétfőtől pedig az Ersté-nél is igényelhető a támogatás. A tervek szerint összesen 7-8 pénzintézet foglalkozik majd az állami hozzájárulás és a hitel folyósításával.