Több mint harmincezer lakás térhet vissza a piacra

Több mint 30 ezer lakás válhat újra piacképessé, ha az eszközkezelős lakóingatlanokat az egykori devizahitelesek kedvezményesen visszavásárolhatják. Az ingatlan.com becslése szerint az idei novemberi kínálati árak alapján az ingatlanok összértéke körülbelül 480-720 milliárd forint lehet, de ez nagyban függ a lakások állapotától, pontos elhelyezkedésétől - írja friss elemzésében a szakportál.
Szepesi Anita, 2018. november 28. szerda, 11:23
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Ma szavazhat az országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amelynek az a lényege, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakásokat az érintettek kedvezményesen vásárolhatják vissza. A várhatóan jövő januártól életbe lépő jogszabály segítséget nyújt az eszközkezelő által átvett lakások adósainak, hogy újból tulajdonosok lehessenek. Ha pedig a többség él a lehetőséggel, akkor több mint 30 ezer lakás válhat újra piacképessé.

Az ingatlan.com becslése szerint az idén novemberi kínálati árak alapján az ingatlanok összértéke körülbelül 480-720 milliárd forint lehet, de ez nagyban függ a lakások állapotától, pontos elhelyezkedésétől. Konkrét példákkal élve 2016-ban például a Nemzeti Eszközkezelő által átvett budapesti lakások átlagértéke közel 6 millió forint volt, az átlagos alapterületük pedig 60 négyzetméter. Egy-egy Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei lakásnál tavalyelőtt az átlagos bekerülési érték 3,7-4,4 millió forintra rúgott,  90 négyzetméter körüli átlagos alapterülettel. A szakportál adatai szerint most novemberben egy 60 négyzetméteres átlagos fővárosi lakás kínálati átlagára a kínálati piacon több mint 36 millió forintot tett ki. A Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei 90 négyzetméteres lakásokat pedig 18-29 millióért kínálták átlagban.

A mai kínálati árak a bekerülési költség többszörösére rúgnak. A visszavásárlási ár azonban még kérdéses - mondta Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője. Az azonnali visszavásárlás mellett részletfizetésre is lehetőség lesz, az állam ebben az esetben az eddig kifizetett bérleti díjat is beszámítaná és a vételár megállapítása során kamatot nem számítana fel. Jó hír lehet az adósoknak, hogy 5 vagy 10 millió forintot kamat- és költségmentes részletfizetéssel 10 év alatt törleszteni havonta 42 ezer, illetve 84 ezer forintból lehet. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu számításai szerint ugyanezt a legkedvezőbb piaci hitelekkel is havonta 50 ezer, illetve 100 ezer forintos törlesztővel lehet visszafizetni. Az ismét tulajdonossá váló adósok viszont nem csupán kamatmentes és a piaci hitelkamatok közötti különbözetet, hanem a következő hónapokban bekövetkező lakásdrágulásból adódó értéknövekedést is megnyerhetik.

Csak a megelőzés az ideális megoldás

A programban az eszközkezelő által november 21-ig átvett lakások tulajdonosai vehetnek részt. Az ingatlan.com szakembere szerint nincs ideális megoldás a bedőlt hitelek kezelésére, mert segítség nélkül az adósok helyzete kilátástalanná válhat, a túlzott támogatás pedig a későbbiekben is aránytalan kockázatvállalásra ösztönözheti a lakosságot. A jövőben a megelőzés lehet a leghatékonyabb megoldás. Hiába lehet ugyanis most szuperalacsony kamatokkal hitelt felvenni, ezek nincsenek kőbe vésve a következő 15-20 évre.

HOZZÁSZÓLÁSOK