Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma szavazhat az országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amelynek az a lényege, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakásokat az érintettek kedvezményesen vásárolhatják vissza. A várhatóan jövő januártól életbe lépő jogszabály segítséget nyújt az eszközkezelő által átvett lakások adósainak, hogy újból tulajdonosok lehessenek. Ha pedig a többség él a lehetőséggel, akkor több mint 30 ezer lakás válhat újra piacképessé.

Az ingatlan.com becslése szerint az idén novemberi kínálati árak alapján az ingatlanok összértéke körülbelül 480-720 milliárd forint lehet, de ez nagyban függ a lakások állapotától, pontos elhelyezkedésétől. Konkrét példákkal élve 2016-ban például a Nemzeti Eszközkezelő által átvett budapesti lakások átlagértéke közel 6 millió forint volt, az átlagos alapterületük pedig 60 négyzetméter. Egy-egy Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei lakásnál tavalyelőtt az átlagos bekerülési érték 3,7-4,4 millió forintra rúgott,  90 négyzetméter körüli átlagos alapterülettel. A szakportál adatai szerint most novemberben egy 60 négyzetméteres átlagos fővárosi lakás kínálati átlagára a kínálati piacon több mint 36 millió forintot tett ki. A Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyei 90 négyzetméteres lakásokat pedig 18-29 millióért kínálták átlagban.

A mai kínálati árak a bekerülési költség többszörösére rúgnak. A visszavásárlási ár azonban még kérdéses - mondta Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője. Az azonnali visszavásárlás mellett részletfizetésre is lehetőség lesz, az állam ebben az esetben az eddig kifizetett bérleti díjat is beszámítaná és a vételár megállapítása során kamatot nem számítana fel. Jó hír lehet az adósoknak, hogy 5 vagy 10 millió forintot kamat- és költségmentes részletfizetéssel 10 év alatt törleszteni havonta 42 ezer, illetve 84 ezer forintból lehet. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu számításai szerint ugyanezt a legkedvezőbb piaci hitelekkel is havonta 50 ezer, illetve 100 ezer forintos törlesztővel lehet visszafizetni. Az ismét tulajdonossá váló adósok viszont nem csupán kamatmentes és a piaci hitelkamatok közötti különbözetet, hanem a következő hónapokban bekövetkező lakásdrágulásból adódó értéknövekedést is megnyerhetik.

Csak a megelőzés az ideális megoldás

A programban az eszközkezelő által november 21-ig átvett lakások tulajdonosai vehetnek részt. Az ingatlan.com szakembere szerint nincs ideális megoldás a bedőlt hitelek kezelésére, mert segítség nélkül az adósok helyzete kilátástalanná válhat, a túlzott támogatás pedig a későbbiekben is aránytalan kockázatvállalásra ösztönözheti a lakosságot. A jövőben a megelőzés lehet a leghatékonyabb megoldás. Hiába lehet ugyanis most szuperalacsony kamatokkal hitelt felvenni, ezek nincsenek kőbe vésve a következő 15-20 évre.