BUX
38667

Töretlen a különös cégalapítási kedv az építőiparban

Hiába indult idén júliusban kevesebb céggel szemben felszámolási eljárás, mint a tavalyi év azonos időszakában: a tavaly júliusi magas érték egyszeri eset volt, most viszont trendszerűen ilyen magas a felszámolási mutató - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 15:57

A társaság adatai szerint tavaly ilyenkor 393 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, idén pedig 387 cég jutott erre a sorsra. Az ágazat még nem jutott túl a válság nehezén, a megrendelésállományról szóló adatok és a mögöttünk álló néhány nap devizapiaci felfordulása azt vetíti előre, hogy az építőiparban a közeli hónapokban semmi jóra nem lehet számítani - véli az Opten igazgatója.

Az állami megrendelések tartják életben az ágazatot

A rendkívül magas júniusi felszámolási értékkel kapcsolatban (akkor 490 építőipari céggel szemben indult eljárás) még felvethető volt, hogy annak sajátos - a cégbíróságok működési rendjéből fakadó - okai lehetnek. Két egymást követő siralmas hónap után azonban el kell gondolkodni azon, van-e olyan építőipari beruházást igénylő befektetés Magyarországon, amely a devizahitelek, valamint az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt csökkenő lakossági fogyasztás mellett megtérüléssel kecsegtet. Úgy fest, kizárólag az exportcélú beruházások, például a Daimler kecskeméti gyára vagy az állami megrendelések tartják a lelket az ágazatban. Ám ez kevés ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kis- és középvállalkozások tömegét - tette hozzá a szakértő.

Keményebb fellépés kellene a család cégvezetőkkel szemben

Az előző hónapban 490 új céget alapítottak az ágazatban, vagyis fennmaradt a nagy és nehezen megmagyarázható cégalapítási kedv. Az építőipar jelenlegi állapotában hosszú távon sem kecsegtet megtérüléssel, így csak a csalárd szándék szolgál magyarázatul arra, hogy miért ilyen magas a cégalapítási kedv - mondta az igazgató. Csorbai Hajnalka szerint a hatóságoknak sokkal következetesebben kellene alkalmazniuk a cégvezetéstől való eltiltás szabályait, mert olyanok alapítanak sorban új cégeket, akik korábban adósságokat hátrahagyva döntötték be vállalkozásaikat.