E napokban rögzítik az otthonteremtési támogatással foglalkozó két új kormányrendelet tartalmát, számos kérdésben döntöttek, de pénteken tovább folytatják a tárgyalásokat, a kodifikáció pedig már zajlik a szaktárcánál - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A két rendelet célja, hogy az egymásnak ellentmondó szabályozást tisztába tegye. Az érdeklődés elsöprő erejű az új támogatási forma iránt. A készülő szabályozás január 1-re visszamenőleges hatályú lesz és érinti a folyamatban lévő szerződéseket - mondta Lázár.

A kormány folyamatos kapcsolatban áll a Magyar Bankszövetségen keresztül a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) folyósító pénzintézetekkel, így minden felvetéssel foglalkoznak. Tárgyaltak a megyei jogú városok  szövetségével, is s kiderült, számos önkormányzat mérlegeli az olcsó, vagy ingyen telek felkínálását.

Az építésügyi szabályok módosítását is megtárgyalták tegnap az építészszakma aggályaira reagálva. Lázár szerint legfontosabb, hogy a csok egyszerű és világos legyen, a cél, hogy folyamatosan nyissanak meg kapukat az építők és a felújítók között.

Kötelező tervező és tervezői művezetés

Módosulnak az építési szabályok - körvonalazódik egy megállapodás az építészkamarával, amelynek a lényege, hogy az építtetőknek nyilvánvalóan kötelező lesz tervezőt igénybe venni. A kormány pedig létrehoz egy szerződésmintát  az építészkamarával közösen. Megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, az építész felelős lesz a szabályok betartásáért.

A kabinet kész bevezetni a kötelező tervezői művezetés intézményét, ami azt jelenti, hogy a tervezőnek kivitelezés közben 6 alkalommal kell ellenőrizni és ezért maximum 180 ezer forintot kérhet.

Összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, egy egyszerűsített terv készül, amit be kell jelenteni az önkormányzatnál, s ez alapján megkezdődhet az építkezés. Felelős műszaki vezető is kell - sorolta Lázár.

Stílus és ízlésvédő törvény a városkép érdekében

Mindez garancia a pénzintézetek számára, hogy szabályos épületek jönnek létre az általuk hitelezett beruházásokban. Stílus- és ízlésvédő, városvédő és faluvédő törvénnyel is készülnek.

Az idei költségvetésben 40 milliárd forint van otthonteremtésre, mindenki kap csokot, aki jelentkezik. A kassza felülről nyitott - tett hozzá a miniszter.