.A MÉASZ a tavalyi magasépítési fellendülés folytatódására számít, azonban a kiszámíthatóság érdekében fontos a meglévő piaci ösztönzők megtartása. Jelentős lakossági potenciál van a korszerűsítési szegmensben is, ahol nulla kamatú hitel mellett vissza nem térítendő pályázati lehetőségekre és részleges áfa-visszatérítésre lenne szükség a megtakarítások energetikai célú (gyakorlatilag önmegtérülő) beruházásának előmozdítására - hívja fel a figyelmet összefoglalójában a szövetség.

Vidor Győző MÉASZ elnök szerint a teljes építőipart lassítja a kibontakozó fuvarozási kapacitáshiány, amelyet szintén kezelni szükséges a lendület megtartásához. A kivitelezői kapacitáshiány csökkentésére a hazai építőanyag gyártók szakszövetségei, így a MÉGSZ, a MÉVSZ és az MMAE OKJ- és B típusú képzési tematikákat dolgoznak, illetve dolgoztak ki.

Az építőipari fellendülés mentén a hazai gyártóknál az építőanyagok előállítási költségei jelentősen nőttek: egyrészt alapanyagok nemzetközi ára tavaly 10-35 százalékkal emelkedett, ez különösen az építőkémia kötőanyagok (mész, cement), a nyílászáró üveg, valamint az acél- és kőolajipari alapanyagok terén érzékelhető leginkább. Jellemző volt a 20 százalékos béremelés, aminek a folytatására idén is szükség lesz. Mindezek miatt az építőanyagok ára átlagosan 8-9 százalékkal nőtt tavaly, 2018-ra átlagosan 7-8 százalékos drágulás várható a szövetség prognózisa szerint.

Vidor Győző szerint a most futó beruházások jellemzően csúsznak a kivitelezői kapacitáshiány miatt, de egyre inkább megjelenik a széles körű fuvarozási kapacitáshiány is. Idén rendkívül sok új lakás készülhet el párhuzamosan, ami szigetelőanyag-hiányt is okozhat, ezért a beruházóknak érdemes jó előre ütemezett rendeléssel kalkulálni.

Képünk forrása: Pixabay