Áprilisban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - derül ki a KSH jelentéséből. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,5 százalékkal magasabb volt. Az év első négy hónapjában a termelés 9,3 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest. Áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 3,4 százalékkal, az egyéb építmények építése 6,4 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,2 százalékkal nagyobb volt a márciusinál, míg az egyéb építményeké 0,9 százalékkal csökkent az előző havi hoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 3,4 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 5,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 5,4 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 áprilisában kötött új szerződések volumene 71,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött szerződések volumene kétötödével, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 91,9 százalékkal nőtt a 2011. áprilisihoz viszonyítva. A növekedés oka részben a 2011. áprilisi rendkívül alacsony bázis, részben pedig a kommunális beruházásokra, árvízvédelmi munkákra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések voltak.

Az építőipari vállalkozások 2012. április végi szerződésállományának volumene 11,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 1,8 százalékkal magasabb volt, mint 2011. április végén.