Tovább esik az építőipar

Ez év januárjában az építőipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés 1,5 százalékkal kisebb volt a decemberinél - közölte a KSH.
NAPI, 2013. március 18. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő - figyelmeztet  a KSH. Januárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületek építése 6,8 százalékkal kisebb volt az előző évinél, míg az egyéb építményeké 0,1 százalékkal emelkedett. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 4,7 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 11,2 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 0,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,9 százalékkal  csökkent 2012 azonos időszakához képest.

A 2013 januárjában kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 31 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 64,7 százalékkal emelkedett. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett, néhány közútfejlesztésre januárban kötött szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. január végi szerződésállományának volumene 19,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké egyötöddel kisebb, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal magasabb volt, mint 2012. januárban. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.18 09:14

..és jön Bezenye és minden jó lesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html