Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,5 százalékkal maradt el az augusztusitól. Az év első kilenc hónapjában a termelés 18,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Szeptemberben az épületek építése tizenkilenc hónapja először csökkent, mégpedig 3,7 százalékkal, míg az egyéb építményeké 17,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a korábbi hónapokhoz hasonlóan az útépítési, vasút-felújítási munkák, valamint a közműfejlesztések jóvoltából.

A szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építése 4,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - szeptemberben 8,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 18,6 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest.

A 2014 szeptemberében kötött új szerződések volumene 30 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 22, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,6 százalékkal maradt el a 2013. szeptemberi magas bázistól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014 szeptember végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 35,9 százalékkal magasabb volt, mint 2013 szeptember végén.

Az építőipar termelői árai 2014 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek, az előző negyedévinél 0,4 százalékkal voltak magasabbak. Az épületek építése ágazatban 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 1,7 százalékkal nőttek az árak egy év alatt. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,6 százalék között szóródott - írta a KSH.