Míg Budapesten az elmúlt években folyamatosan csökkent a zöld  felületek aránya, a Középső-Ferencvárosban mára ötször annyi zöld terület nyújt lehetőséget a rekreációra és szolgálja a lakók kényelmét - hangzott el egy a REvolutio Consulting által szervezett sajtóbeszélgetésen. A  Budapesten zajló zöld fejlesztések fele a Középső-Ferencvárosban valósult meg, így mint azt Jordán Péter, a SEM IX Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt időszakban összesen 122 293 négyzetméter zöld terület jött létre itt.

A munkálatokat nagyban segítette, hogy a rehabilitáció alá eső lakások nagy része önkormányzati tulajdonban volt, így az egyes tömbök lebontását követően egybefüggő zöld területeket alakíthattak ki. A szakember a létrejött parkok, sétányok, belső kertek bemutatása során kiemelte, hogy a Ferenc tér igazi találkozási ponttá vált, míg a Kerekerdő park a rekreáció és a pihenés helyszíne lett. Az egykori betonudvarok helyén kialakított belső kertek gondozása a lakók felelősségvállalását erősíti, azok fenntartásáról a közös képviselőkkel köt megállapodást az önkormányzat.


Az Integrált Városfejlesztési Stratégiájában is elsődleges szempont a zöld fejlesztések folytatása - hangsúlyozta Dr. Sersliné Kócsi Margit főépítész asszony. A SEM IX és az önkormányzat együttműködésével nagyon sok és átgondolt munka eredményeként alakult ki a mai állapot, igyekeztek minden korosztály számára megteremteni a kikapcsolódás lehetőségét. Például míg a kisgyerekek számára a zárt, biztonságos belső udvarokban biztosítanak játszóeszközöket, a nagyobbak különböző zöldövezeti sportpályákon hódolhatnak hobbijuknak.