Májusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 4,0 százalékkal alacsonyabb volt. Az év első öt hónapjában a termelés 10,8 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 17,1 százalékkal, az egyéb építmények építése 13,1 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,2 százalékkal, az egyéb építményeké 2,0 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 14,7 százalékot csökkent, az egyéb építmények ágazat termelése pedig 13,1 százalékos elmaradásban volt év  per év alapon. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 májusában kötött új szerződések volumene 29,1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 6,9 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 45,2 százalékkal nőtt a 2011. májusihoz viszonyítva. A növekedést a 2011. májusi alacsony bázis mellett a korábbi hónapokhoz hasonlóan kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményezték.

Az építőipari vállalkozások 2012. május végi szerződésállományának volumene 2,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult, az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,6 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 15,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011. május végén.