Tavaly nominálisan 6,5, reálértékben 10,3 százalékkal csökkent átlagosan a lakásár, a forgalom pedig a felére esett vissza - ismertette az FHB Lakásárindex számait Harmati László. Az elemzésben erre az évre tavalyinál nagyobb mértékű, nominálisan 9, 3 százalékos áresést prognosztizálnak, vagyis trendforduló 2011 előtt nem várható.


A piacra ható pozitív jelek - megállt a reálbérek esése, csökkenő dinamikájú árcsökkenés, alcsony infláció, jelentős regionális különbségek - mellett a negatív tényezők jelenleg erősebbek - hangsúlyozta Harmati. A nemzetközi lakásárak lefutása is azt mutatja, hogy a magyar árak még alkalmazkodtak eléggé a gazdaság visszaeséséhez - tette hozzá.


Egyelőre folytatódik a forgalom csökkenése, az első negyedévi tranzakciós adatok legalábbis erre utalnak. Tavaly több száz olyan település volt, ahol egyáltalán nem történt adásvétel, ez jelentősen megnehezíti az áralakulás vizsgálatát. Az egyes ingatlanfajtákat összehasonlítva a legnagyobb áresést a társasházaknál regisztrálták, a családi házak piacán kisebb a lehetőség az áralkura, ott inkább a tranzakció elmaradását választják az eladók, s kétszámjegyű volt az áresés az új lakáspiacon. Nem csökkent ugyanakkor tavaly a termőföldek ára, és a forgalom sem esett vissza.