Tragikussá vált a helyzet - áldatlan állapotok a panelpiacon

Bár az elmúlt években többször is jelentősen csökkent a vidéki panellakások ára, úgy tűnik,a fűtési szezon kezdetétől tovább zuhantak. A "negatív árverseny" újabb lendületet kapott a vidéki városokban.
Körtési Zsolt, 2011. december 4. vasárnap, 09:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Nemcsak Kelet-Magyarországon, hanem a Dunántúlon is több olyan város van, ahol egy kétszobás, 50 négyzetméter körüli, jó állapotú otthont már 4 millió forint alatt kínálnak. A lepusztult házakban lévő, rossz állapotú lakások pedig semennyiért nem kellenek.

A legnagyobb mértékű árcsökkenést a foglalkoztatási szempontból is nehéz helyzetben lévő kisvárosokban tapasztalták, de többek között Miskolcon, Egerben és Kaposváron is újabb lendületet kapott a "negatív árverseny". A magas rezsin kívül ebben jelentős szerepe van annak is, hogy a panelok egyre nehezebben adhatók ki, a hőszigetelt házakban ugrásszerűen megnőtt a közös költség (mivel több évig fizetik a lakók a szigetelés árát), és több tulajdonos a végtörlesztés miatt bocsátja piacra lakását.

Növeli a kínálatot, hogy sokan választanák a városok peremén, a hobbikertekben lévő, sokkal olcsóbban fenntartható kisebb házakat, nyaralókat. Egyre több eladó már részletfizetési lehetőséget is kínál. Mosolygó Lászlóné, az egri Erzsébet-M 20-00 Ingatlanközvetítő és Befektetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint Heves megye székhelyén már a frekventált helyen lévő, felújított panellakásokat is egyre nehezebb eladni.

A fűtési szezon óta a kínálat tovább nőtt, még lejjebb nyomva az árakat. Egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakás irányára a négyzetméterenkénti 120 ezer forintot sem éri el, sőt a városban 80-90 ezer forintos fajlagos áron megkötött üzletekről is hallani. A külvárosi, rosszabb állapotú házakban lévő lakásokat pedig szinte hirdetni is felesleges, miként a vidéki települések paneljeit.

Padlót fogott a vidéki panelpiac

Még nehezebb eladni a még most is drágább garzonokat, illetve a nagyobb alapterületű lakásokat. Pécsett és Kaposváron is növeli a kínálatot az egyre nehezebb bérbeadás. A havi 35−40 ezer forintos bérleti díjat és a rezsit nemritkán két-három bérlőtől kellene összeszedni. Az albérlők sok estben egy teljesen lepusztított lakásból, tetemes adósságot maguk mögött hagyva, "nyomtalanul" távoznak. Kerepesi Gyöngyi, a veszprémi Kerepesi Ingatlan Bt. tulajdonosa úgy véli, már az árakkal sem lehet "operálni", a vidéki panelpiac padlót fogott. Sok lakás azért kerül piacra, mert tulajdonosa például a balatoni nyaralójában tölti az egész évet, a kiadással pedig nem vesződik.

Nyomott áron kelnek el a frekventált helyen lévő ingatlanok is

Veszprémben, Pápán és néhány környező frekventált településen, illetve a Balaton partján nyomott áron − maximum 5-6 millió forintért − néha még eladható egy-egy jobb helyen lévő ingatlan, de a kisebb városokban tragikus a helyzet. Van olyan lakásuk, amelynek évek óta folyamatosan csökkentik az árát, mégsem kell senkinek. Egyelőre azt sem tudni biztosan, nem lesz-e további árcsökkenés, hiszen a legtöbb kényszerértékesítésre is ebben a piaci szegmensben kerül sor.

A szakemberek szerint befektetési céllal már jó ideje senki sem vesz panelt, bár arra már több közép- és nyugat-dunántúli városban van példa, hogy a vevők bérelt irodát vagy raktárat váltanak ki az egyre olcsóbb ingatlannal. Ez persze aligha orvosolja az egyre nagyobb piaci gondokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tino, 2011.12.05 11:34

@wizes:
Panel lakasok eleg jol kitalalt elrendezesuek, ha rendesen karbantartjak, akkor meg jo is lehetne. Sajna a magas rezsi es az alacsony keresetu lakok miatt erre szinte eselytelen osszesporolni a penzt. :-(

Az elbontasuk es helyukon parkositas eselytelen, ui iszonyatosan draga es nulla bevetelt hozo projekt lenne.
Mivel a vazszerkezet (foleg a csuszozsalus epitesu hazaknal) tenyleg kitart meg evtizedekig, ezert vmit csinalnunk kell. Vagy felujitjuk es lakhato allapotban tartjuk a lakotelepeket, vagy romos szellemvarosok lesznek beloluk. Lattam ilyen elhagyatott epuleteket Bulgariaban, sztem azt erdemes lenne elkerulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wizes, 2011.12.05 06:57

Ne azért, de az újságírók mesterségesen szítják a panel ellen a tüzet.

Laktam belvárosi téglaházban, ha a szomszéd fingott felriadtunk, hangszgetelás szinte semmi, laktam Pasaréten kertes házban, télen a kisebb mellékhelységek hidegek voltak, közlekedés olyan amilyen, és most panelban lakom.
Itt érzem szinte a legjobban magam, nagyon jó a hő és hangszigetelés, meleg, kényelmes minden, ésszerű elrendezés, stb.
A paneloksokkal tovább fognak élni mint amire tervezték, mert stabilak.

Minek ellene hangolni mindenütt mindenkit?
Belvárosi rohadó házak, szmog, büdös, az talán kellemes, külön feláras mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Dickinson, 2011.12.05 06:12

Amúgy ez miért tragikus? A vevőknek kifejezetten örömteli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Dickinson, 2011.12.05 06:06

Egyáltalán nem baj, ha esnek az ingatlanárak.

Miért mérjük a jólétet abban, hogy hánytízezer évre kell eladósodni ahhoz, hogy vegyen az ember egy egyszerű panellakást?

Ha 4Mért megy el a piacon, akkor annyit ér. Végre esnek az ingatlanok árai. Értelmes nemzet nem alapozza arra gazdaságának növekedését, hogy egyre drágább legyen az ingatlan...

Az Oldwiseman-tól olvasott kényszer költöztetős hülyeségeket ne is említsük, mert ez a pátoszos gyökér kormányzatunk még megcselekszi, és akkor tényleg hazamegy az összes külföldi munkaadó. És akkor félmillióért sem kellenek majd a panellakások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zolo, 2011.12.04 22:18

Azért erre varrjatok gombot.
Érdekességképpen nézzétek meg a lakásárakat a pozsonyi Petrzalka (panel)lakótelepen:
http://www.byt.sk/byty/predaj/bratislava/petrzalka
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html