Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább emelkedett a budapesti FINA 2017-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró-Műúszó és Nyíltvízi Vb megrendezésében szükséges uszodakomplexum tervezési, építési és szerelési munkáinak elvégzésére szóló szerződés értéke - derül ki az uniós közbeszerzési tájékoztatóból. A versenyszámok fő helyszínéül szolgáló uszoda a Dagály strand területén épül.

A Market Építő Zrt.-vel kötött fővállalkozói szerződés így nettó 38,5 milliárdról 43,36 milliárd forintra nőtt (a szerződés értéke eredetileg 38,36 milliárd forint volt, amit előbb 38,5 milliárdra, most pedig 43,36 milliárdra emeltek).

A közbeszerzési hirdetmény szerint "szükségessé vált a fővállalkozási szerződés kivitelezési feladatainak kiegészítése", de hogy konkrétan milyen feladatokkal, illetve mit kell még építenie a Marketnek, nem derül ki a tájékoztatóból.

A Garancsi István üzletember többségi tulajdonában lévő Market Építővel 2015 májusában állapodott meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kivitelezésről - előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősségre hivatkozva hirdetmény közzététele nélküli - azaz nem nyilvános - közbeszerzésen, amelyre három céget hívtak meg: a Market Építő mellett a Magyar Építő Zrt.-t és a Strabag MML Kft.-t.

Budapest eredetileg a 2021-es úszó vb megrendezését nyerte el, ám a 2017-es rendező Guadalajara februárban visszalépett, ezt követően döntött úgy a magyar kormány, hogy "beugróként" vállalja a négy évvel korábbi világesemény szervezését. Az vb egyik fő helyszíne a budapesti úszópalota lesz, míg a nyílt vízi versenyeket Balatonfüreden rendezik.

Garancsi Garhartt Invest 2014 Zrt. nevű vállalkozása 2014 novemberében szerzett többségi befolyást a Market Építőben. Garancsi Orbán Viktor miniszterelnök "kötélbarátja", sportban, ingatlan- és építőiparban, gázüzletben érdekelt üzletember (egyebek mellett a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, és 10 százalékos tulajdonosa az energiakereskedő MET-csoportnak.) A vagyonát 24 milliárd forintra becsülte a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-ös kiadványa.