Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Tizenegy európai ország kereskedelmi befektetési ingatlan piacát vizsgálta meg a társirodák adatai alapján a nemzetközi hálózattal működő GVA Worldwide magyarországi tagja, a GVA Robertson Hungary. A felmérésében magyar adatokon kívül osztrák, belga, olasz, holland, svájci, angol valamint a skandináv országok adatai szerepelnek.

Az országonként eltérő kép dacára közös, hogy a harmadik negyedévben megugrott a befektetési kedv, az előző negyedévhez képest ez több mint 40 százalékos emelkedést jelent a befektetési volumenek tekintetében - mondta Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója. A piac túl van a mélyponton, az elkövetkező 1-2 évben a hozamok stabilizációjára, a befektetői bizalom újjáéledésére és a minőségi ingatlan kínálat növekedésére számíthatunk - tette hozzá.

Azokon a piacokon, ahol a minőségi termékek kínálata nem elegendő a kereslet kielégítéséhez, a folyamat a hozamok csökkenéséhez vezetett. Az átlagos prime hozamok Európa szerte jelenleg 7-7,5 százalék körül vannak és a GVA Robertson által vizsgált legtöbb országban stabilak. A tranzakciókban gazdagabb kelet- és nyugat európai piacokkal összehasonlítva a magyarországi átlagos prime hozamszint 8,5 százalékra tehető. 

A  elemzés szerint, bár a gazdasági helyzet feletti aggodalmak még nem múltak el és az ingatlan piacon továbbra is érezhető lesz a visszaesés, a vizsgált országok általában pozitívan látják az elkövetkező 1-2 évet; a hozamok stabilizációjára, több tranzakcióra és a befektetői aktivitás fellendülésére számítanak.

Többségükben nem készülnek változásra a befektetői összetételt illetően; kivéve Angliában, ahol az eddigiekhez képest több típusú befektetővel számolnak, illetve Olaszországban, ahol a közeljövőben a német, angol, francia és kevésbé a kelet-európai befektetőkre számítanak.

A befektetési tranzakciókat továbbra is a gazdasági környezet befolyásolja, ahol a bankok, forrásszűke miatt nehezen finanszíroznak ingatlan projekteket. Az eladás-visszabérlés konstrukció elterjedésére számítunk, ahol a vállalkozás úgy juthat tőkéhez, ha olyan befektetőt talál, aki megvásárolja az ingatlant, majd bérbe adja az eladó cégnek. Ilyen típusú befektetések megjelennek mind a privát, mind az állami szektorban -
 mondta Tilki Róbert.