Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
 

2010. szeptember végére a teljes budapesti irodapiaci állomány elérte a 3,083 millió négyzetmétert, ebből az „A" és „B" kategóriájú modern bériroda állomány 2,580 millió,  saját tulajdonban álló irodaház pedig 503 ezer négyzetmétert tesz ki. 

A piacra kerülő új irodakínálat 57 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, összesen három épületet adtak át 23 180 négyzetméter bérirodával. Saját tulajdonban álló irodaház átadás nem történt. Elkészült a Váci úti folyosón a DC. Offices, felújították a Belvárosban a Freedom Palace-t és a Buda központ alpiacon átadták a MOMentum Irodaházat. Az új épületek kihasználtsága átlagosan 10 százalék, öt előbérleti szerződést kötöttek rájuk az előző negyedévek során. 

A BRF felmérése szerint a kihasználatlanság 90 bázisponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, és szeptember végén 21,6 százalékon állt, ami az idei évben mért legmagasabb szint. Ennek oka többek között az új kínálat alacsony kihasználtsága illetve az új szerződések volumenének csökkenése.
 
A teljes bériroda állomány kihasználatlansága valamivel több mint 1 százalékponttal nőtt,  továbbra is a Váci úti folyosón a legalacsonyabb a ráta (12,7 százalék), míg az Agglomerációban eléri a 32,2 százalékot.

A teljes irodapiaci kereslet 53 024 négyzetméter volt 2010. harmadik negyedévében. Az előző három hónappal ellentétben a július és szeptember közötti időszakban a szerződéshosszabbítások domináltak (47 százalék ), míg az új szerződéskötések aránya 38,5 százalékra csökkent.

A bővülések aránya 12,4 százalék volt és az előbérleti tranzakciók a teljes bérbeadás 2,1 százalékát tették ki. A legmagasabb keresletet a Pest nem-központi piacon mutatkozott. Itt hozták tető alá a két legnagyobb területű szerződést, az OTP két irodaházban hosszabbított, az egyikben több, mint 8 ezer, a másikban csaknem 5 ezer négyzetméteren.
 
A legnagyobb új tranzakció a Dél-Buda alpiacon történt, a Transcom költözött 3,3 ezer négyzetméterre az IP West III-V. fázisába. További jelentősebb bérbeadások: a British Petrol bővült 2,8 ezer négyzetméteren a Haller Garden-ben, a Syngenta költözött az Office Garden-be 2 ezer négyzeztméterre, illetve a Sodexho hosszabbított a Material irodaházban 1,3 ezer négyzetméterre. 
 

A 103 regisztrált bérleti szerződés átlagos bérelt területe 515 négyzetméter, összesen 11 darab szerződést kötöttek ezer négyzetméternél nagyobb területre, ebből 7-nél hosszabbítottak.