Túl magas bér kifizetésére köteleznék a cégeket

Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az az uniós tervezet, amely szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kellene fizetni, tehát az adott szektorra jellemző átlagbért, nem pedig a minimálbért - írta egy szakmai szervezetre hivatkozva a Világgazdaság keddi számában.
MTI, 2016. április 19. kedd, 07:30

Mervai Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége németországi tagozatának titkára elmondta: a napirenden lévő módosítás főként a Németországban tevékenykedő 200-300 magyar céget érintheti. Ezek a cégek jellemzően 14,45 eurós órabért fizetnek, az Európai Bizottság előterjesztése alapján azonban 18-19 eurónál kezdődhetnek az ágazatban órabérek, amivel viszont a magyar cégek már nem tudnak versenyezni.

A lap szerint a tervezett uniós intézkedés mintegy 70 ezer magyar munkavállalót érinthet hátrányosan. A külföldi kiküldetésben dolgozó magyar magyarok több mint fele Németországban, negyede Ausztriában vállal munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.04.19 11:41

Nem tudnanak a magyar cegek versenyezni??? Na akkor nezzük:
1. A nemet ceg 30%-kal többet fizet az alkalmazottainal, mint egy magyar...
2. A megelhetesi költsegek (elelmiszer atlagolva) ugyanannyiba kerülnek NO-ban, mint MO-on.
3. A magyar munkavallalok olcso tömegszallasokon vannak elhelyezve, nem 3szobas lakasban 2 szemely (nemet standard).
Mi akkor a különbseg, ami miatt a magyar cegek nem tudnak versenyezni???
Eszembe jutott. Az EXTRAPROFIT, amit zsebretesznek!!! Amit MO-on termeszetesen a multik szemere vetnek...
Ahhoz pedig mikor fogunk eljutni, hogy azonos megelhetesi költsegek mellett (!) ne kelljen elhagyni az orszagot, mert azonos berek lennenek MO-is is?
Lengyelorszagban mostmar ez van, sok szazezer munkavallalo tert vissza, mert bar otthon alacsonyabbak a berek, de megis jelentösen emelkedtek, a megelhetesi költsegeket es a havi egyszeri hazautas t, ill. a ho vegen megtakaritott összeget tekintve majdnem egalban vannak. Ezert aztan miert menjen el? Mo ettöl meg igen tavol van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.04.19 08:24

Márminthogy a magyar cégek nem tudnak versenyezni, mert nem kívánnak olyan béreket fizetni, amelyek külföldön átlagosak.
Márminthogy a magyar cégek azzal verseyképesek, hogy alacsonyabb béreket knálva, alacsonyabb áron vállalják el a munkákat, de a tulajdonosok az alacsonyabb bérezés és a német árszint alatti vállalási ár között azért meglevő jelentős nyereéget elteszik.
Márminthogy ezt ahelyzetet nem szeretnék megváltoztatni, mert a jókora előnyből leadni nem annyira jó dolog...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html