BUX
37689

Túlvállalás miatt állt le a panelházak felújítása

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében benyújtott pályázatok közül 13,7 milliárd forint értékű fedezetlen - derül ki a fejlesztési miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából, amely szerint a fedezetlen pályázatok oka, hogy az előző kormány jóval a lehetőségein túl, a kvótabevételek felett fogadott be pályázatokat.

MTI-Eco, 2011. február 2. szerda, 19:42

A szocialista országgyűlési képviselő, Szabó Imre azt kérdezte Fellegi Tamástól, hogy "Miért nem volt elég 9 hónap arra, hogy újra megnyissák a ZBR pályázatait?" (A ZBR olyan lakossági pályázat, ami a panelházak szigeteléséhez, nyílászárócserékhez ad támogatást a befolyó kvótapénzből.)

A miniszter - az Országgyűlés honlapján is elérhető - írásbeli válaszában leszögezi: a fedezetlen pályázatok oka, hogy az előző kormány jóval a lehetőségein túl, a kvótabevételek felett fogadott be pályázatokat nyitva hagyva pályázati ablakokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azon dolgozik, hogy az előző kormány által meghirdetett és rosszul megvalósított pályázati rendszer átláthatóbb, hatékonyabb legyen - közölte Fellegi Tamás.

A miniszter szól arról is, hogy a megítélt támogatások döntő többségét már a jelenlegi kormányzat alatt fizették ki; az elmúlt hónapokban a ZBR panel alapprogram első szakaszában 19 200 lakás felújítását biztosító szerződést kötöttek meg, 16 100 lakás esetében pedig az folyamatban van.

A volt környezetvédelmi miniszternek írt levélben Fellegi Tamás kitért arra is: a ZBR panel alapprogram második szakasza keretében március végéig 23 000 lakás, az energiahatékonysági alapprogram keretében pedig 2200 családi ház felújítását szolgáló szerződés megkötése várható.

Szabó Imre egy másik korábbi kérdésére a fejlesztési miniszter azt válaszolta: 2012 végéig összesen mintegy 6-8 milliárd forint bevétel folyhat be a költségvetésbe az úgynevezett EUA típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek értékesítéséből; 2011-ben a potenciális bevételek mintegy fele realizálható.

A Bajnai-kormány által készített tavaly májusi átadás-átvételi dokumentumokban az szerepelt, hogy a szén-dioxid kvóta értékesítéséből összesen mintegy 38 milliárd forint folyt be 2008 augusztusa óta, ebből 30 milliárd forintot a ZBR programjainak finanszírozására költötték.