Az elmúlt tíz év ökoturisztikai fejlesztéseinek keretében 52 kilátó, 150 egyéb létesítmény, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült. Emellett 11 500 kilométer jelzett erdei turistautat, 1600 kilométer kerékpározásra kijelölt utat és 400 kilométernyi lovaglóutat kezelnek az erdőgazdaságok - mondta el Zambó Péter a Bölcső-hegyi kilátó ünnepélyes átadásán. A fejlesztés európai uniós támogatással valósult meg.

A Pilisi Parkerdő területén 35 nagyobb ökoturisztikai fejlesztés valósult meg, közöttük olyanok, mint a Naplás-tavi kilátó, a Hármashatárhegyi kilátó, a Rotter Lajos turistaház vagy a most átadott Bölcső-hegyi kilátó - tette hozzá az államtitkár.

Az erdőgazdaságok a hozzájuk tartózó erdei ökoturisztikai objektumok fenntartására évente 4 milliárd forintot fordítanak.

Magyarországi parkerdőkben évente 30 millió látogatási alkalmat regisztrálnak, ezért is jelentősek a hasonló beruházások - mondta az MTI szerint Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Ez a beruházás a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program finanszírozásával (Vekop) valósult meg, egy nagy összegű pályázat egyik elemeként.