Tűzvédelem: fontos javaslatot tett a szakszövetség

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) indokoltnak látja, hogy a korábban bevált tűzvédelmi eszközök forgalomba hozatali engedélyezése és ellenőrzése továbbra is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatkörébe tartozzon. A szövetség javaslata azért született, mert tapasztalataik szerint a múlt év végi jogszabályváltozás zavart okozott a piaci szereplők körében.
Szepesi Anita, 2019. január 25. péntek, 16:00
Fotó: Napi.hu / Csernátony Csaba

Sikeres szakmai egyeztetés zajlik az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata és a szabályozásért felelős Miniszterelnökség között a beépített oltó berendezések forgalomba hozatali rendjének szabályozását illetően - tudata lapunkkal a szakszövetség.

A múlt év végén egy jogszabályi változás következményeként megszűnt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a beépített oltóberendezések forgalomba hozatali engedélyezésére vonatkozó jogosultsága. A jogszabályváltozás eltérő értelmezéséből eredő nézetkülönbségek miatt a beépített oltóberendezések egy része 2019. január 1-jétől elvesztette forgalomba hozatali engedélyét, ezzel bizonytalanságot teremtve a piacon. Ez igen hátrányosan érintette a berendezések gyártóit, a gyártók magyarországi képviselőit, az érintett tervezőket, kivitelezőket és beruházókat egyaránt - állapítja meg az ÉVOSZ.

A szakszövetség tavaly ősszel megalakult Tűzvédelmi Tagozata a helyzet elemzését követően társszervezetekkel közös javaslatot tett, melynek lényege, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi bevált berendezéseket forgalomba hozható engedélyezési és ellenőrzési feladatkörét indokolt visszaállítani - olvasható az ÉVOSZ közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.28 15:46

Hiába kerestem most is a szövegben, itt sem találtam tűzvédelmi szabályozást a szerelemre.
Még mindig vannak hiányosságok a magyar szabályozásban, pedig már szinte a pislogást is törvény szabályozza nálunk.
Mindig halljuk, hogy a szerelemnek égnie kell.
Ez a legszélesebb körben használatos tevékenység, és semmi sem rendelkezik róla.
Szerintem fontos lenne a szerelmi képzés és annak gyakorlását csak érvényes tűzvédelmi szakvizsga birtokában lenne szabad gyakorolni.
További tárgyi feltételekre is szükség van a szerelem biztonságos gyakorlásához:
- Legalább egy 3 kg-os CO2 porral oltó.
- Franciaágyas hálószobákban tűzcsap telepítése az ágy mellé.
- Menekülési terv a hálószobával rendelkező lakásokban.
Szerintem tűzoltósági szakhatósági engedélyt kellene kérni arra a helyiségekre, ahol feltételezhetően éghet a szerelem, és addig nem szabadna ilyen jellegű tevékenységet ott végezni, amit tűzoltóság nem ellenőrzött le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html