Úgy tűnik, betalált a kormány új ötlete

Élénk az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt a családi házban élő, legalább egy gyermeket nevelő családok körében. A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint esélyes, hogy az 50 százalékos segítség kihasználásával tegyék rendbe otthonukat – mutat rá a Wienerberger Téglaipari Zrt. friss kutatása. A válaszok szerint a belső falak szépítése mellett a tetőrekonstrukció az, amit a legtöbben elvégeznének.
Szepesi Anita, 2020. november 5. csütörtök, 14:48
Fotó: Getty Images

A családi házban élő szülők, vagyis a potenciális célcsoportnak tartott emberek ​72 százaléka lát esélyt arra, hogy felhasználja azt az állami támogatást, ami a jövő év elejétől az otthonok felújításához lehet igényelni és az alapjait a kormány a napokban jelentett be. A válaszadók negyede már most - néhány nappal az első hírek után, a részletes szabályozás közzétételét megelőzően készült a felmérés - egészen biztos volt benne, hogy él ezzel a lehetőséggel - derül ki a Wienerberger Téglaipari zRt. kutatásából.

A közepes gazdasági státuszúak ​körében ez az arány jóval magasabb. Esetükben ​43 százalék jelezte, hogy mindenképpen szeretné kihasználni ezt a lehetőséget. A cég felmérésében 500, családi házban élő szülő vett részt.

A kutatásban megkérdezettek legnagyobb arányban - a válaszadók több mint háromnegyede - a belső falazat rendbetételét tartanák a legfontosabbnak, ám közel hasonló kör (72-72 százalék) jelezte, hogy a tetőn és a külső homlokzaton is lenne mit javítani.

Januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok, lakásuk rekonstrukciójához a kiadásaik 50 százalékát - 3 millió forintig - állami támogatásként igényelhetik vissza.

A legtöbben (56 százalék) 2 millió forint vagy az alatti állami forrás lehívásában gondolkodnak, a tető esetében költségesebb ráfordítással kalkulálnak az emberek, akár a jogszabály adta felső határt is igényelnék. A tetőfelújítással kalkulálók harmada ugyanakkor úgy gondolja, hogy maximum 1 millió forintos költséggel el lehet végezni a szükséges munkálatokat.

30 éves palatetők újulhatnak meg

A tetőfelújítási szándék mögött alapvetően az elöregedett szerkezet húzódik meg, akik ugyanis elsődlegesen erre szeretnék fordítani az állami forrásokat, azok jellemzően 30 évnél régebbi házban laknak. Ráadásul ezek jelentős részén ­olyan palatető van, amely rekonstrukcióra szorul, mert évtizedek óta a házon vannak.

A tetőfelújításai tervekhez, a támogatás eléréséhez a Wienerberger weboldalán részletes tájékoztatást találnak az érdeklődők.

Nem érdemes kapkodni

Sokan szeretnék csinosítani, rendbe tenni házukat, az erős szándéknak azonban nem szabad kapkodásba átcsapni. A felújítási munkák sokszor komoly beavatkozásokat jelentenek, ezért mindenképpen érdemes jól körbejárni a kérdést, több forrásból tájékozódni. Érdemes a szóba jöhető megoldásokat végigvenni és körültekintően dönteni. Ez az alapja a  műszakilag helyes, esztétikailag is tartós eredményt nyújtó megoldás kiválasztásának. Arról nem beszélve, hogy összességében így lehet a leginkább költséghatékony döntést meghozni.

Egy idősebb hát tetőfelújításánál sem biztos, hogy minden szerkezeti elemet cserélni kellene. Lehet olyan cserepet is választani, ami magas esztétikai élményt nyújt és műszakilag is tökéletesen megfelel az eredeti szerkezetnek. Így a háztulajdonos számára összességében a rekonstrukció költségszempontból jóval előnyösebb lehet, mint más megoldások - mutatnak rá a Wienerberger szakértői.

A felmérés szerint a felújítást tervezők negyede ​halaszthatatlannak tartja a munkát a házán, és ​úgy véli, hogy támogatás nélkül is el kellene végezni ezeket. Minden harmadik válaszoló ​támogatás nélkül csak részlegesen tudná a javításokat megtenni. Összesen ​35 százalék azonban azon a véleményen van, hogy az ​állami támogatás nélkül nincs esélye a rekonstrukciós feladatok elvégzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK