A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány fejlesztené és kulturális célra hasznosítaná a Magyar Nemzeti Múzeum környezetében lévő épületeket, tereket. A Magyar Rádió volt épületegyütteséből három, a Pollack Mihály téri Károlyi-palota és az Esterházy-palota - amelyben a rádió Márványterme is található -, valamint a Bródy Sándor utca 5-7. szám alatt álló úgynevezett Stúdiópalota (a fenti MTVA-képen ez az épület látható) hasznosításával szeptember 30-ig kell elkészíteni az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját.

A Pollack Mihály téren található két másik épületet - a rádió központi irodaépületét és az üzemépületét - a tervek szerint lebontják.

Az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját az emberi erőforrások miniszterének kell elkészíteni a Nemzeti Múzeum főigazgatójának együttműködésével, a nemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos bevonásával, a szükséges forrásigények meghatározásával.

Forrás: Google

Megújul a Múzeumkert

A Nemzeti Múzeum kertjének történelmi rekonstrukciójáról is határoztak: az ötletpályázat eredménye és a bővítés lehetősége szeptember végén kerülhet a kormány elé, a kert rekonstrukciójának határideje 2017. december vége.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 7-ei kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése szerint a Magyar Nemzeti Múzeum "használatába ajánlják" a józsefvárosi Palotanegyed több épületét - a Magyar Rádió régi székházának használaton kívüli részeit, valamint az Esterházy- és a Károlyi-palotát -, valamint ezek között visszaállítják, növelik a zöldfelületeket.