Az olimpiarendezéstől egyelőre visszalépett a magyar kormány, de a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében folytatódnak a stadion- és csarnoképítések.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. most közzétette a Budapest IX. kerületében, a Kvassay zsilip melletti telken, a Vituki volt telepén létesítendő atlétikai stadion megvalósítására kiírt tervpályázat eredményét. A stadion befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer fősre bővíthető.

Az első helyet, s ezzel 7 millió forintos díjat a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte el. A stadion terveit vezető tervezőként a cég tulajdonosai, Ferencz Marcel Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Détári György jegyzik.

A honlapja szerint az iroda tervezte a több mint 40 milliárdért felépített Duna Aréna uszodát, valamint megnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete tervpályázatát is. A cég nettó árbevétele 2013-ban még 23 millió forint volt, 2016-ban viszont már 359 millió, az adózott eredménye pedig 6,6 millióról 123 millió forintra nőtt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A tervpályázaton a második díjat az Építészkohó Kft., a harmadik díjat pedig a Bord Stúdió Kft. kapta, 6 milliós, illetve 5,5 milliós díjazással. A pályázatok közül még Károlyi István tervét vásárolták meg 1,5 millió forintért.

Az atlétikai stadion a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő, 15 hektáros területen épülhet fel, a telket a magyar állam 2014-ben 16,5 milliárd forintért vásárolta meg - írta korábban a Magyar Nemzet. A ferencvárosi területet a Wing Zrt. - a korábbi Wallis - adta el.

A nyitóképen a Napur Architect pályaműve látható, forrás: kemenyferencprogram.org.