Új, állami filmstúdió épül a gazdaságvédelmi akcióterv keretében

Kibővítik a Nemzeti Filmintézet tulajdonában lévő Mafilm fóti stúdiótelepet. A már tavaly beharangozott fejlesztés a kormány 2020. április 15-i rendelete szerint a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg, lebonyolítója az állami magasépítési beruházások megvalósítását végző Beruházási Ügynökség. Káel Csaba filmipari kormánybiztos hétfőn arról beszélt az állami rádióban, hogy négy új műterem készül, és ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a fóti stúdiókapacitás.
Domokos Erika, 2020. április 20. hétfő, 12:55
Fotó: Napi.hu

A külföldi és a magyar produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükséges műteremfejlesztési tervről már tavaly novemberben nyilatkozott a filmipari kormánybiztos Káel Csaba, akkor mintegy négyezer négyzetméteres bővítésről beszélt.

A kormány a járvány miatt meghirdetett Gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött egyes, kiemelt ágazatok megerősítéséről, a filmipart és dizájnipart érintő intézkedések között szerepel a Mafilm fóti stúdiójának bővítése is. Az április 15-i rendelet szerint a bővítés kormányzati magasépítési beruházásként valósul meg, a lebonyolítója az erre létrehozott állami Beruházási Ügynökség (korábbi nevén BMSK Zrt.) A beruházás előkészítésének felelőse a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A stúdiókomplexum fejlesztését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Mi épül, mennyiért?

Négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a fóti stúdiókapacitás, ráadásul két-két új stúdió összenyitható lesz - mondta az MTI szerint Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az állami rádiónak. Ez lesz minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése Magyarországon Káel szerint, de hogy mennyit költenek rá, azt az MTI-hírben nem közölték.

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexumban jó ideje tradicionálisan jelen van a filmgyártás, közkedvelt a középkori város és második világháborús barakk díszlete, és itt található Európa legnagyobb kültéri medencéje, amelyet a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminátor: Sötét végzet forgatásánál is használtak - közölte Káel Csaba. "A magyar mozgóképipar a magyar gazdaság sikerágazata, 2017 óta minden évben meghaladják a 100 milliárd forintot a közvetlen filmgyártási költések, Magyarországon európai szinten is kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez. A kontinensen London után Budapest a legközkedveltebb filmforgatási helyszín" - mondta a kormánybiztos. (A külföldiek számára a fő vonzerőt a 30 százalékos filmes támogatás jelenti az itteni forgatás után, a támogatás alapja a magyarországi cégek befizetései, amiért adókedvezményt vehetnek igénybe - a szerk.)

Káel Csaba a komoly hazai szakembergárda meglétét is kiemelte az MTI szerint, hogy miért kedvelt forgatási helyszín Magyarország. A koronavírus-járvány miatt a forgatások félbeszakadtak, ezért a Nemzeti Filmintézet (amely a Filmalap utódjaként idén januártól állt fel, átvéve az NMHH-s tévés támogatásokat is) folyamatos és új pályázatokat írt ki, hogy munkát biztosítson a mozgóképipar szereplőinek. Átütemezte azon gyártás-előkészítések, forgatások és szakmai rendezvények finanszírozását, amelyeknek korábban már megítéltek támogatást. Kezdeményezte továbbá a Filmipari Segélyalap létrehozását, és 50 millió forintot ajánlott fel a munka nélkül maradt filmesek rendkívüli megsegítésére - mondta a rádiónak Káel Csaba. Már közel hétszázan jelentkeztek a segélyalapot működtető Magyar Filmakadémiánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.21 12:15

"A külföldiek számára a fő vonzerőt a 30 százalékos filmes támogatás jelenti az itteni forgatás után, a támogatás alapja a magyarországi cégek befizetései"

Helyes! Sok-sok milliárdocska segílyt a hollywood-i sztároknak az adónkból, Mel Gibson, Brad Pitt, Schwarzenegger az új rászorulók, nehogy már éhen haljanak itt nálunk, a szegínyek!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html