Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Harminc hektáron lakónegyedet, kereskedelmi, intézményi és rekreációs létesítményeket tervez a beruházó, a további húsz hektáron megvalósuló infoparkban 105 ezer négyzetméteres iroda-, és konferenciaközpontot, beltéri sportolási lehetőségeket alakítanak ki. Ez a központ a beruházó szerint várhatóan 100-200 vállalkozást vonz. A lakónegyed fejlesztését a közintézményi és a kereskedelmi területtel együtt a Manor Hungary Kft., az 1993 óta Magyarországon tevékenykedő Amerikai Ház cégcsoport tagjaként végzi, az infoparkot a Conet Kft., az információs rendszereket tervező és üzemeltető vállalat valósítja meg.

A Park City lesz az első nagyvolumenű vegyes használatú projekt, melyet teljes egészében a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban terveznek, kiviteleznek és működtetnek - jelentette ki Field. A városrészt úgy tervezték, hogy ösztönözze az egészséges életmódot, és a lehető legkisebb mértékben függjön a gépjárművektől. A munkahelyek, üzletek, iskolák, parkok és rekreációs létesítmények rövid sétányi távolságra találhatóak a lakóterületektől. A sport- és rekreációs tevékenységet szolgáló létesítményeken (beleértve a fedett uszodát és sportcsarnokot, tenisz- és kosárlabdapályákat, valamint játszótereket) kívül nem kevesebb, mint hat közparkot, tíz kilométer gyalog- és kerékpárutat, és öt hektár parkerdőt is kialakítanak. Ez lesz az első, a modern élethez szükséges összes infrastruktúrával rendelkező, nagyléptékű projekt Magyarországon - állítja Field.

A befektetők szerint a beruházás megvalósulása csökkentheti a fiatalok elvándorlását más kerületekbe, illetve az agglomerációba. A munkahelyteremtés szempontjából szintén fontos a beruházás. Míg a jövő évre közel nyolcezer építőipari munkahely megszűnését jósolják a hitelpiaci válság miatt, addig a beruházás öt-tíz éves futamideje alatt közel kétezer embernek adna munkát az épülő városrész. A projekt a piaci körülmények függvényében négy vagy öt ütemben épül fel. Az első ütem átadását 2010-re tervezzük - nyilatkozott Field, aki szerint az infoparkban létrejövő állások önmagukban 100 millió forint körüli személyi jövedelemadó befizetést jelenthetnek évente. Az építkezés ideje alatt a Park City 12,5 milliárd forintnyi áfa-bevételt hoz az államnak, az infopark működésétől kezdve évente mintegy 600 millió forint helyi iparűzési adóbevételt termelhet a fővárosi önkormányzatnak. Ezen túlmenően 80-100 millió forint helyi adót is fizetnek a kerületi önkormányzatnak, valamint évente mintegy 160 millió forintnyi ingatlanadóval is kalkulálnak.

A nagyjából 250 millió eurós projektet teljes egészében magánbefektetők pénzéből és banki hitelekből finanszírozzák és működtetik, s a beruházás keretében mintegy 1,5 milliárd forintért közutat, közművet és zöldterületet adnak át a kerületnek és a fővárosi közműhatóságoknak. Mindemellett a projekt keretében 580 millió forintig részt vállalnak a Szentmihályi út és a Rákospalotai határút - az ingatlanok melletti szakaszai - kiszélesítésének finanszírozásában.