Új építési adót terveznek a szomszédban

Alaposan megvágnák az építkezőket a szlovákiai polgármesterek.
Barabás T. János, 2015. október 28. szerda, 20:51
Fotó: Reuters

Több ezer euróval drágulhat az építkezés, ha a parlament jóváhagyja a smeres törvénytervezetet. Aki építkezik, minimum 10 eurót fizetne négyzetméterenként az önkormányzatnak - írta a pozsonyi Új Szó.

Richard Rasi, Kassa főpolgármestere és Igor Choma, Zsolna polgármesterének tervezete novemberben kerül a parlament elé. A szakmai szervezetek szerint a javaslat nemcsak jelentősen megemeli az építkezés költségeit, hanem teret ad a korrupciónak és a visszaéléseknek.

A két smeres polgármester elképzelése szerint az önkormányzatok helyi rendelettel vethetnék ki az új, egyszeri illetéket, az alsó határ 10, a felső határ pedig 45 euró lenne négyzetméterenként. Az összegről az önkormányzati képviselők döntenek. Az illetéket az építési engedély kiadását követő 15 napon belül kellene befizetni, az adó az önkormányzat bevételét képezné. Az így beszedett illetéket oktatási intézmények, egészségügyi központ, zöldövezetek, szociális, kulturális és sportlétesítmények, utak, járdák építésére fordíthatja az önkormányzat.

A beterjesztők azzal érvelnek, hogy a tervezet egyrészt elősegíti a települések fejlesztését, másrészt korrupcióellenes intézkedés, mivel pontosítja az építkezés feltételeit. A lap által megkérdezett szakértő szerint azonban a jogszabálytervezet nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy a beszedett összeget az adott településrészen, és valóban fejlesztésre fordítsa, és egyébként is túl magas a sarc. Ez nemcsak a befektetőket riaszthatja el, de jelentős terhet ró az építkezési vállalatokra is - véli a nagyobb cégeket tömörítő Klub 500 szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antimigrans, 2015.10.29 10:00

..nem megy adók nélkül ,...ha az áfa alacsony ,máshol kell beszedni ..,így megy ez ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html