BUX
40021

Új ingatlanprojektre nem adnak pénzt a bankok

Magyarországon a finanszírozás célpontjai inkább a már jövedelmet termelő ingatlanok, mintsem az új projektek - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből.

MTI-Eco, 2010. augusztus 20. péntek, 09:52

Borbély Gábor, a CBRE közép-kelet-európai elemzője úgy véli, hogy a tervbe vett fejlesztések nagyon visszaestek a gazdasági válság hatására. Habár a finanszírozás feltételei enyhültek, a gazdasági fundamentumok nem sarkallják sem a bankokat, sem a fejlesztőket, hogy új projektekbe kezdjenek.

Európában azonban már megtört a jég. Ha nagyon válogatnak is a bankok, de limitált összegig már adnak hitelt új ingatlanok fejlesztésére. Például Németországban 25 százalék önerő mellett 100 millió euró a hitel felső összege, a kamata pedig 120 bázisponttal haladja meg az eurlibort. Ugyanezek a számok az Egyesült Királyságban: 30 százalék önerő, 75 millió font maximális hitel, és 175 pontos LIBOR-felár.

Legnagyobb saját erőre - 35 százalékra - Olaszországban és Spanyolországban van szükség, és itt a legkisebb - 50 millió euró - a hitel összege is. A kamatfelár 250 bázisponttal Spanyolországban a legmagasabb.

Az adatok a legjobb minőségű ingatlanokra, illetve bérlőkre vonatkoznak, 5 éves futamidejű hitelnél.