Új kézben a Citadella - Ki nem találná, ki kapta meg

A Citadella több mint három hektárnyi területét a Miniszterelnökséghez tartozó Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe adta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt..) A tranzakciót a Miniszterelnökség kezdeményezte. Az átadás lehetőséget teremt a területek transzparens, a világörökségi címhez méltó módú kezelésére - közölte a Várgondnokság Nkft.
Napi.hu, 2015. augusztus 6. csütörtök, 16:00
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint Magyarország kormányának egyik legfőbb szándéka, hogy a Citadella-ingatlanegyüttes sorsát méltó módon rendezzék, és a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon. Ebben a feladatban kiemelt szerepet vállalt a Miniszterelnökség.

A vagyonkezelésbe adás a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János jóváhagyásával valósult meg. A vagyonkezelésbe adás során a világörökségről szóló törvényt és az 1972-ben Párizsban elfogadott "a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló" egyezményt is figyelembe vették.

Azzal, hogy a Várgondnokság Nkft. kapta meg a vagyonkezelői jogot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosítékát látja annak, hogy a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló ingatlan rendeltetésszerűen és hatékonyan fog működni és állapotának védelme, valamint értékének megőrzése és gyarapítása továbbra is elsődleges szempont marad - olvasható a közleményben.

Az állam, pontosabban az MNV Zrt. 2014. május 5-én rohamrendőrök segítségével vette vissza a Citadellát a korábbi bérlőktől, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felelt meg a világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A rohamrendőrös bérlőkilakoltatás a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős, 2014 augusztusi végzése szerint indokolatlan és törvényellenes volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.06 20:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.06 19:22

Végre, lesz itt transzparencia.

Mint minden területen, ahol a Nemzeti Állam ott van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html