Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés honlapján megjelent, az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról címet viselő javaslat új fejezetet szentel a közintézmények tulajdonában és használatában álló épületekkel kapcsolatos energiahatékonysági feladatoknak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a honlapján közzéteszi azt a mintát, amelynek alapján ötévente kötelező lesz elkészíteni ezeknek az épületeknek az energiamegtakarítási intézkedési tervét.

Erősítést kapnak a szakemberek

Új előírás, hogy a sok energiát fogyasztó vállalkozásoknak - ezeket majd a kormány nevezi meg - kötelező lesz az energetikai szakreferens igénybe vétele. A szakreferensek a cégektől munkajogilag és társasági jogilag függetlenek leszek  Az energetikai szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód, az energiahatékony magatartásminták meghonosításának  elősegítése, az adott cég döntéshozatalában.

Energetikai szakreferens magánszemély (jogi terminológiában: természetes személy) vagy gazdálkodó szervezet lehet. A magánszemély referensnek szakirányú végzettséggel, továbbá legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie, továbbá szakmai vizsgát kell tennie.A gazdálkodó szervezet (cég) energetikai szakreferensnek akkor minősül, ha vele az energetikai szakreferensi tevékenység végzésére jogosult személy munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban vagy társasági jogi jogviszonyban (mint tulajdonos) áll.

Új szakmai szervezet alakulna

A javaslat létrehozza a Nemzeti Energetikusi Hálózatot. Ennek célja a közintézmények - köztük az önkormányzatok -, valamint a vállalkozások energiahatékony működésének, valamint a lakosság energiafogyasztás-csökkentésének, szakmai tanácsadással történő elősegítése. A hálózatot alkotó irodákban szakmai tanácsadást az végezhet, aki rendelkezik a kiadandó jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és nem áll a szakterületének megfelelő tevékenység folytatását kizáró, foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.

A nagyvállalatoknak jelenleg is kötelező 4 évente energetikai auditot készíteniük. Ami új, hogy a nagyvállalatnak minden év június 30-áig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján, az erre a célra kialakított felületen regisztrálnia kell. A regisztráció díja 100 ezer forint.

Eddig a nagyvállalat meghatározása úgy szólt, hogy nagyobb, mint a kkv-k. Mostantól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden év augusztus 30-ig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelkezésére bocsátja azon gazdálkodó szervezetek listáját, amelyek - a társasági adóbevallásukban tett nyilatkozatuk szerint -  nem minősülnek mikro-, kis- és középvállalkozásnak. A hivatal ez alapján ellenőrzi a cégeknél az energia auditokat.