A 2006-os év eleje erősen indult a hazai lakáspiacon, nincs látványos jele a szezonális visszaesésnek - áll az Otthon Centrum (OC) elemzésében. Bár az év eleji áfacsökkentés nem jelentett automatikus 4 százalékos árlefaragást, de engedmény formájában sok beruházó átengedi ezt a különbözetet a vásárlóknak. Demetrovits Petra, a társaság értékesítési vezetője korábban arról tájékoztatta a NAPI Online-t, hogy a fejlesztők körülbelül fele-fele arányban "nyelték le", illetve adták tovább az áfacsökkentést.

Politikai kockázatok

A parlamenti választások ugyanakkor májusig kockázati tényezőt, keresletet mérséklő hatást jelentenek, ha az ígéretekbe - bármelyik politikai oldalról - bekerül a lazítás, vagyis a támogatott hitel emelése, áfacsökkentés stb.

Amint arról korábban beszámoltunk: a kisebb ingatlanközvetítő irodák egy része is úgy véli, hogy a választások befolyásolhatják a piacot. Ha a vevők az állami kedvezményekre számítanak, az kivárásra ösztönözheti őket, míg a megszorítástól félők előrehozhatják vásárlásukat.

Az OC szerint lakáspiac működését mindenképpen kedvezően befolyásolná az egyelőre elhalasztott, de tervezett munkaerő-költséget érintő áfa-csökkentés a szociális célú építéseknél, illetve a lakásfelújításoknál; az állami támogatások növelése; illetve a külföldi vásárlók továbbra is töretlen befektetési kedve.

Pesten 10-15, Budán 12-25 millió

Az OC legutóbbi felmérése szerint a főváros pesti oldalán otthont keresők fele 10-15 millió forint közötti értékben szándékozik vásárolni, míg a Duna jobb partján a potenciális vevők szintén fele a 12-25 millió forintos ársávban keres új építésű lakást. A lakást keresők egyharmada 41-60 négyzetménter közötti alapterületű lakást vásárolna. Mindez egybecseng a KSH legfrissebb adataival: a tavaly átadott fővárosi újlakás-állomány közel kétharmada volt 60 négyzetméter alatti, azaz a gyakorlatban 1-1,5 szobás otthon.

Trendforduló volt 2004-ben

A 2004-es év egyértelmű trendfordulót jelentett a budapesti lakáspiacon, azóta új tendenciákkal jellemezhető periódus indult. Ezen időszak elejére jellemző kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek mára már jóval vonzóbbá váltak - a bankok közötti verseny révén csökkenő kamatok, alacsonyabb önrész, lízing megjelenése révén -, s egyértelmű a devizahitelek gyors térnyerése is.

A befektetési célú vásárlások nagy aránya már a múlté. (Ebben bizonyára jókora szerepe van a kedvezményes lakáshitelek terén végrehajtott megszorításoknak - a szerk.) 2004 után a lakásvásárlók zöme már költözési céllal vesz ingatlant, emellett nagy számban megjelentek a hazai piacon a külföldi kisbefektetők is.

Több szobát

A garzon helyett a másfél, és 1+2 félszobás lakások jelentik a slágerterméket, s a vásárlásnál az ár mellett a szobaszám a döntő tényező. A tömegpiac és a prémium kategória szétválása - az árak, értékesítési ütem - egyre látványosabb. Nyílik az árolló; 2006. végére a 2 millió forintos négyzetméterenkénti ár sem lesz unikum, ugyanakkor ennek a szegmensnek a teljesítménye nagyrészt függ a külföldi vásárlók "étvágyától". A lakások megtervezésénél a részletekre egyre jobban kell ügyelni - hangsúlyozza az OC elemzése.