Új lakást keres? Ez a hír érdekelni fogja

A jelenleg fejlesztés alatt álló fővárosi lakásállomány 26 százaléka a XIII. kerületben épül, s itt hozzák tető alá a fővárosi lakáspiaci tranzakciók 8-10 százalékát, s itt nőtt legjobban egy év alatt a használt lakások négyzetméterenkénti átlagára - állítja az Otthon Centrum (OC). A tanácsadó elemzése a lakáspiac éllovasainak árait és kínálatát veszi górcső alá.
Napi.hu, 2016. szeptember 28. szerda, 11:31
Fotó: Napi.hu

Tavaly közel 3400 lakástranzakció zárult le a kerületben, amely a második legtöbb a fővárosi kerületek közül. Ezen belül az újlakás tranzakciók vásárlások aránya 7,4 százalék ami az egyik legmagasabb Budapesten.

A XI. kerületben, ahol szintén jelentős fejlesztések zajlanak, 3200 ügylet történt 2015-ben, melynek 4,5 százaléka irányult új építésű lakásvásárlásra, a XIV. kerületi 3500 eladás 2 százaléka köttetett  új építésű lakásra. Ezek a számok nem tartalmazzák a megkötött előszerződéseket, amelyek jellemzően az új építésű lakásokra köttetnek már a fejlesztés korai szakaszában.

Az OC adatai alapján, év/év alapon, az első nyolc hónapban 35 százalékkal nőtt a kerületben a használt téglaépítésű lakások négyzetméterára. Ez az egyik legmagasabb árnövekedés a fővárosi kerületek között, messze a legnagyobb tranzakciószám mellett.

A panelpiacon 40 százalékos volt a fajlagos átlagár növekedés, míg az új építésűek esetében is közel 10 százalék volt egy év alatt. Az OC ügyleteinél az új lakások idei átlagára 511 ezer forint volt négyzetméterenként és gyakorlatilag ezzel egyező 513 ezer forint volt a használt téglaépítésű társasházi lakásoknál, ami arra mutat, hogy nagyobbrészt az újszerű használt lakások forognak. A panelek fajlagos átlagára 351 ezer volt a XIII. kerületben.

Íme a többi dobogós

A lakásprojektek száma alapján a második helyezett XI. kerületben ez az árnövekedés 23 százalék volt a használt téglaépítésű lakásoknál, 19 százalék a paneleknél és 40 százalék az új építésűek esetében. Az első nyolc hónapban megkötött szerződések alapján a XI. kerületben az új építésű lakásoknál 608 ezer forint, a használt téglaépítésű társasházi lakások esetében pedig 438 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagár. Az újbudai panelek átlagosan 343 ezer forintos fajlagos áron keltek el.

Zuglóban az társasházi lakások ára (tégla és panel egyaránt) 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az új építésű lakások ára 6 százalékkal drágult, átlagosan 462 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, míg a használt piacon a tégla társasházi lakások átlagos ára 389 ezer, a paneleké 319 ezer forint volt.

Az új lakások fele elkelt már

Az OC legfrissebb, szeptemberi felmérése alapján jelenleg a fővárosban az internetes piactereken megjelent 15,5 ezer új építésű lakás 47 százaléka már vevőre talált. A legtöbb projekt (53 darab) XIII. kerületben épül, amely a fővárosi projektek 26 százalékát jelenti. A második legtöbb beruházás (35 darab) a XI. kerületben zajlik, amely a beruházások 15 százaléka, míg 10 százalékkal (24 darab projekttel) a XIV. kerület a harmadik.

A XIII. és XI. kerületekben az épülő lakások közel fele köthető le, ám a IX. kerület közel 1200 leköthető lakással megelőzi a XIV. kerületet.

Így fejlődött Angyalföld

A kerületben már a 2000-es évek lakáspiaci fellendülését megelőzően beindult néhány nagy társasház építése, elsőként az Újlipótváros közelében, majd a Duna parton, a FOKA-öböl környékén. A válság során a látványos, több ütemre tervezett nagyberuházások megtorpantak ugyan, de folyamatos volt a lakásépítés a kerületben.

A 2014 óta élénkülő piacon a fejlesztések részben a már bevált helyszíneken folytatódtak (Angyalföld és a Duna part), részben pedig új területek is lendületet kaptak. Lőportárdűlő városrészben több nagy projekt van előkészítés alatt, Vizafogón amellett, hogy folytatódnak a megkezdett beruházások, beépítetlen fejlesztési területek is találhatók itt, illetve a 2017-es vizes világbajnokságra jelenleg építés alatt álló Dagály úszókomplexum környéke is új, nagy lakásprojekt helyszíne.

A kerület belső részén, Újlipótvárosban és az ezzel közvetlenül határos tömbökben, a kialakult városszövet már jóval kevesebb új fejlesztésre ad lehetőséget, kivéve a Lehel tér szomszédságában a Westend bevásárlóközponttól északra található (egykor a projekt II. ütemeként ismert) nagy kiterjedésű területet, amelytől északra a kerületi városrehabilitáció keretében újabb szanálások révén további fejlesztési terület jön létre. A térséget adottságai lakó és intézményi fejlesztésekre is alkalmassá teszik - olvasható az OC elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK