Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly 50 százalékkal több új társasházi lakást adtak el a fővárosban mint egy évvel korábban - olvasható az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérkép című elemzésében. A közel 2500 eladott ingatlannál a válság beköszönte óta csak 2011-ben adtak el többet. Tavaly a XI. kerület volt a favorit 470 lakással; Újbuda, valamint a IX., VIII. és XIII. kerületek pedig együtt az összes eladás közel kétharmadát adták. Ezek mellett még a III., VII. és XIV. kerületben haladta meg a százat az értékesítési volumen.

A forgalom általában az ingatlanpiacban rejlő jó befektetési lehetőségek hatására élénkül, ezt a XI. kerületben a négyes metró tavalyi átadása is fokozta - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Az előrejelzések szerint a lakásárak elmúlt 5-6 évi csökkenése idénre megáll, s az értéknövekedés reménye a kiadásból származó - új lakások esetében stabilan átlag feletti - hozam mellett sokakat ösztönöz vásárlásra. Mindemellett az elmúlt években annyira összezsugorodott az új lakások kínálata, hogy bizonyos területeken érezhető hiánycikk lett belőlük, így az elindított projektek nagy keresettségnek örvendenek.

Jócskán leapadt a készlet

A fővárosban azonnal költözhető új lakások száma 2010 elején 3800 darab környékén tetőzött, azóta egyenletes ütemben csökkenve, idén január végére 1100 darabra apadt. Ehhez még nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik főváros-szerte. Az eladatlan, de már átadott készlet a XIII. kerületben a legnagyobb, nagyjából 150 lakás; ezen kívül a II., XIV., XI. és III. kerületben haladja meg a százat az értékesítésre váró kész ingatlanok száma. Ugyanakkor ötnél kevesebb új lakás áll üresen a XXIII., XVIII., XVII és I. kerületekben.

Az élénkülő keresletre a beruházók tavaly még nem reagáltak növekvő számú új projekt indításával. 2014-ben - az egy évvel korábbival nagyjából megegyező számú - 72 db átadott beruházást tart nyilván az OTP Jelzálogbank adatbázisa. Ezek közül is mindössze kettő haladta meg a 100 lakásos limitet (egy a VII., egy pedig a IX. kerületben). Az "átlagprojekt" továbbra is kicsi, csupán 12 lakásos. A várakozások szerint idén ugyanakkor az átadott lakások száma már látványosan nőhet - mondja Valkó Dávid a KSH minap megjelent statisztikáját idézve, mely szerint 2014-ben mintegy 30 százalékkal nőtt a fővárosban kiadott új lakásépítési engedélyek száma.

Bár a javulás csak az évszázados mélypontnak tekinthető 2013-as évhez képest tűnik jelentősnek, s egy részét családi házak adhatják, az értékesítési céllal épült lakásszám így is bővülni látszik.  Az elemzés 2015-ben 82 db új projekt befejezésével számol, ugyanakkor ebből ismét csak kettő éri majd el a 100 lakásos volument - tavalyhoz hasonlóan szintén a pesti belváros területén.

Drágább lesz, ha épül is

Hiába a fővárosi szinten látványosan elfogyó eladatlan készlet és az élénkülő forgalom, Budapest egyre kisebb részére, a drágább kerületekre szűkül a beruházók által vonzónak ítélt fejlesztési terület. A nemzetközi szinten is rekord magas, 27 százalékos áfa mellett ugyanis jellemzően itt - a legkevésbé árérzékeny vevőkre számítva - érheti meg a beruházóknak új projektet indítani - értékeli a helyzetet Valkó Dávid. Így nem csoda, hogy az új társasházak egyre inkább a magasabb presztízsű budai oldalon összpontosulnak. Míg 2008-ban a megépülő beruházások negyede volt a Duna jobb partján, addig 2014-ben már a felük itt koncentrálódott. Mindezzel párhuzamosan természetesen az átlagos árszint is nő: adatbázisuk szerint az idén megépülő projektekben az átlagos hirdetési ár meghaladja majd a 450 ezer forintot négyzetméterenként.