Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OC szerint az idén és a következő években az adásvételek száma elérheti a válság előtti esztendők éves180-190 ezres szintjét. A saját célra vásárlók körében komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között tranzakciók százezreit halasztották el. Ezt támasztja alá, hogy 2016. január első két hetében az érdeklődők száma 15 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Természetesen a csokkal érintett ingatlanok esetén idő kell, míg ezekből az első érdeklődésekből regisztrált ügyfelek lesznek, nagyon rövid idő telt el még a bejelentéstől, ugyanakkor látszik, hogy most leginkább azok a vevők jelentek meg a piacon, akik a csok nélkül nem vásárolnának.

Az erős kereslet átmenetileg hiányt is generálhat az új építésű ingatlanok piacán, hosszú távon azonban a lakásberuházások alkalmazkodni fognak a piaci igényekhez. Jelenleg több beruházó elindította már korábban felfüggesztett projektjeit. Ezek alapján akár 8-9000 ezer új lakás kerülhet a piacra idén. Főleg Budapesten és a megyei nagyvárosokban rendelkeznek az ingatlanfejlesztők engedélyezett projektekkel, ezeken a területeken fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.

Mi lesz az árakkal?

Mivel az élénkülő újlakás keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni, és magasabb fejlesztési költségekkel kell számolniuk, továbbá az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt, ezért az áfacsökkenés és a csok intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak, de nem árcsökkenést az újépítésű lakások piacán - állapítja meg az OC.